Inhoudsopgave
- 1 Wat te doen als de baas niet betaald?
- 2 Wat te doen als uitzendbureau niet betaald?
- 3 Is werkgever verzekerd voor zieke werknemer?
- 4 Wat verdient een uitzendkracht per uur?
- 5 Hoe lang mag een werkgever over een afrekening doen?
- 6 Wat te doen als baas te laat betaald?
- 7 Wat is een eindafrekening energie?
Wat te doen als de baas niet betaald?
Bel of mail je werkgever. Vertel dat je je salaris niet hebt ontvangen. Reageert je werkgever niet, stuur je werkgever dan een loonvordering. Dat doe je met een aangetekende brief.
Wie betaalt de ziektewet?
Als u ziek bent, betaalt uw werkgever uw loon door. Soms krijgt u een Ziektewet-uitkering via uw werkgever. De loondoorbetaling of Ziektewet-uitkering duurt maximaal 2 jaar.
Wat als je loon te laat betaald wordt?
Betaalt uw werkgever uw loon te laat? Dan kunt u aanspraak maken op een verhoging wegens vertraging. 5% per dag voor de vierde tot en met de achtste werkdag na de dag waarop het loon moest worden betaald; daarna 1% voor elke volgende werkdag, met een maximum van 50% van uw loon.
Wat te doen als uitzendbureau niet betaald?
Als het aan het uitzendbureau valt toe te rekenen dat het loon niet op tijd aan de uitzendkracht wordt betaald, heeft de uitzendkracht recht op een verhoging. Over de eerste drie werkdagen na afloop van de betalingstermijn wordt geen verhoging gerekend. De maximale verhoging is de helft van het te laat betaalde loon.
Hoe lang mag werkgever salaris vasthouden?
Dat tijdvak is meestal vier weken of een maand, maar het mag niet op meer dan een maand gesteld worden. Vervolgens wordt door de arbeidsovereenkomst of het gebruik binnen het bedrijf bepaald op welke dag dat is. Dat kan rond de 25e van de maand zijn of op bijvoorbeeld de laatste dag van de maand.
Hoe laat krijg ik mijn salaris?
Een Verzamelbetaling
Tijdstip van verzamelbetaling | Geld afgeschreven van rekening | Geld bijgeschreven op rekening van niet-ING begunstigde |
---|---|---|
Werkdagen vóór 14.30 uur | Dezelfde werkdag | Dezelfde werkdag |
Werkdagen ná 14.30 uur | Dezelfde werkdag | Eerstvolgende werkdag |
Weekend- en feestdagen* | Dezelfde dag | Eerstvolgende werkdag |
Is werkgever verzekerd voor zieke werknemer?
Jij als werkgever moet het loon doorbetalen tijdens ziekte van je medewerkers. Je kunt je hiervoor verzekeren. De Ziektewet (ZW) regelt dat zieke (ex)werknemers een uitkering krijgen als de werkgever geen loondoorbetalingsverplichting heeft bij ziekte.
Wie betaald UWV?
Werkgevers in de sector Overheid en Onderwijs zijn verplicht eigenrisicodrager voor de Werkloosheidswet (WW). Andere werkgevers kunnen geen eigenrisicodrager worden voor de WW. Als eigenrisicodrager voor de WW betaalt u de kosten van de WW-uitkering, als uw werknemers werkloos worden.
Hoeveel dagen te laat salaris?
De wettelijke verhoging is 5% van uw salaris over de 4e tot en met de 8e dag dat uw werkgever te laat betaalt. Voor elke volgende dag is dat 1% van uw salaris. De wettelijke verhoging is een boete en kan nooit meer dan 50% van uw totale loon zijn. De rechter kan deze wettelijke verhoging verlagen.
Wat verdient een uitzendkracht per uur?
Voor een uitzendkracht betaalt u over het algemeen twee keer het bruto uurloon. U bent als inhurende partij degene die mag bepalen wat de uitzendkracht bruto per uur verdient. Het inhuur tarief per uur is dan twee keer het bruto uurloon. Stel, iemand verdient € 10,00 euro bruto per uur.
Hoe worden uitzendbureaus betaald?
Het uitzendbureau betaalt jou wekelijks je gewerkte uren. Dat is een netto loon waarin alle belastingen en sociale lasten (brutoloon) al af zijn. Daarnaast heb je recht op verlofdagen en vakantiegeld. Verlofdagen worden niet per week uitbetaald, maar opgespaard voor als je een vrije dag wil opnemen.
Hoeveel inhouden salaris?
Ja, dat mag, maar het volledige loon mag niet worden ingehouden. De werknemer moet minimaal zijn beslagvrije voet aan loon ontvangen. Die beslagvrije voet komt meestal uit op 90% van de bijstandsnorm, waardoor er meestal toch nog flinke bedragen verrekend kunnen worden.
Hoe lang mag een werkgever over een afrekening doen?
In de wet staat niet duidelijk omschreven op welk moment je de eindafrekening moet opstellen en uitbetalen. Veel werkgevers doen dit bij de betaling van het laatste loon, maar dit is niet verplicht. Je mag de eindafrekening tot een maand na afloop van het dienstverband regelen.
Wat wordt er uitbetaald bij ontslag?
Bij ontslag krijgt u een financiële vergoeding van uw werkgever. Dit heet de transitievergoeding. Voorwaarde is dat het initiatief om het dienstverband te beëindigen of niet voort te zetten bij uw werkgever ligt. Dit geldt voor zowel vaste als tijdelijke werknemers.
Wat is de eindafrekening?
Aan het einde van jouw dienstverband moet je van de werkgever een financiële eindafrekening krijgen. Op die eindafrekening staat op welke betalingen je nog recht hebt na het einde van jouw dienstverband. Daarnaast kan de eindafrekening vermelden wat jij eventueel nog aan jouw werkgever moet betalen.
Wat te doen als baas te laat betaald?
Heb ik recht op een eindafrekening?
Na het ontslag moet uw werkgever u een eindafrekening geven. Dit is een overzicht waarop staat wat u nog krijgt uitbetaald. Zoals uw laatste salaris, vakantiedagen en vakantiegeld. Daarnaast hebt u misschien recht op een 13e maand, bonussen en het uitbetalen van overuren.
Hoe lang na ontslag vakantiegeld?
Het vakantiegeld en alle overige posten van de eindafrekening moeten betaald en verrekend worden één maand nadat het laatste loon is betaald. Dus niet bij de laatste keer dat het loon betaald wordt, maar één maand later.
Wat is een eindafrekening energie?
Een eindafrekening ontvangt u alleen bij een verhuizing of wanneer u overstapt naar een andere energieleverancier. Hierop vindt u hoeveel energie u heeft verbruikt sinds de laatste jaarafrekening, maar ook hoeveel u eventueel moet bijbetalen of hoeveel u terugkrijgt.
Wat is de wettelijke transitievergoeding?
De transitievergoeding bij ontslag bedraagt een derde maandsalaris per gewerkt jaar. Bijvoorbeeld bij een dienstverband van 9 jaar, ontvangt u 9 * 1/3 = 3 maandsalarissen bij ontslag. De transitievergoeding is wettelijk verplicht. Let op: de transitievergoeding geldt alleen bij ontslag via UWV of kantonrechter.
Neem contact op met uw werkgever Bel of mail uw werkgever. Geef aan dat u uw loon niet op tijd heeft ontvangen. Misschien legt uw werkgever uit waarom uw loon te laat is, of nog niet is betaald. Vraag uw werkgever om uw loon zo snel mogelijk te betalen.