Wat te doen bij blaasstenen?

Wat te doen bij blaasstenen?

Bij grote blaasstenen kan een arts de blaasstenen verwijderen door ze eerst kleiner te maken met een tangetje of te vergruizen met trillingen. Om blaasstenen te voorkomen is het belangrijk om genoeg water te drinken.

Hoe krijg je blaasstenen?

Blaasstenen zijn verkalkingen die ontstaan doordat urinezuur of calcium neerslaat in de blaas. Soms ontstaan blaasstenen in de nier: ze komen dan via de urineleider in de blaas terecht. Kleine stenen kunt u normaal gesproken gemakkelijk uitplassen.

Hoe lang duurt niercrisis?

Soms loopt een steentje vast in de urinewegen (tussen de nier en de blaas). U krijgt dan een of meer aanvallen van heftige pijn in uw zij of in de buik. Het steentje plast u meestal binnen enkele uren tot dagen vanzelf uit. De aanvallen en de pijn zijn dan over.

Is de urineleider verwijderd?

Een steen in de urineleider (ureter) kan worden verwijderd via een operatie (ureteroscopie). Hier leest u wat deze operatie inhoudt en wat u daarbij kunt verwachten. De urineleider (ureter) is de afvoerende buis tussen de nier en de blaas. De ureter is verantwoordelijk voor het urinetransport vanuit de nier naar de blaas.

Wanneer ontstaan nierstenen in de urineleiders?

Nierstenen ontstaan wanneer er teveel moeilijk oplosbare zouten en mineralen in de urine zitten. In plaats van in de urine op te lossen, vormen deze stoffen kleine kris- tallen die samenklonteren tot een steentje. Nierstenen kunnen zowel in de nieren als in de urineleiders ontstaan en vast blijven zitten.

Is urineonderzoek belangrijk?

Bij een urineonderzoek worden specifieke indicatoren in de urine gemeten. Urineonderzoek kan ook ziekten zoals diabetes aantonen. Wist je trouwens dat het mineraal fosfor een van de belangrijkste bestanddelen in urine is. Zo belangrijk zelfs, dat men fosfor uit urine wil terugwinnen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven