Inhoudsopgave
Wat te doen bij huiselijk geweld Belgie?
Wat kan je zelf doen?
- Praat er over!
- Zorg voor jezelf. Iedereen gaat anders om met familiaal geweld.
- Bel de politie op het nummer 101 in geval van nood.
- Bel het noodnummer 112 voor dringende medische hulp.
- Praat met je huisarts.
- Doe na de feiten aangifte bij de politie.
Waar kan je terecht voor huiselijk geweld?
Als u slachtoffer bent van huiselijk geweld, kunt u hulp krijgen van Veilig thuis. Dit is het advies en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Bij Veilig thuis kunt u ook terecht als u pleger of getuige bent van huiselijk geweld.
Is huiselijk geweld strafbaar?
Straffen in een strafproces bij huiselijk geweld Huiselijk geweld is een (ernstig) strafbaar feit. De dader kan hiervoor een straf krijgen. De straf kan zelfs verhoogd worden bij mishandeling van de partner, ouders en kinderen.
Hoeveel mensen hebben met huiselijk geweld te maken?
Uit dit onderzoek blijkt dat tussen 2013 en 2018 6,2% van de vrouwen en 4,7% van de mannen slachtoffer was van minstens één huiselijk geweldsincident. Dat zijn in totaal 747.000 vrouwen en mannen van 18 jaar of ouder. In 20% van de gevallen betrof het structureel geweld dat maandelijks, wekelijks of dagelijks voorkwam.
Hoe verwerk je huiselijk geweld?
Meld u bij meldpunt huiselijk geweld Veilig Thuis. Voor advies en hulp bij huiselijk geweld kunt u (anoniem) terecht bij Veilig Thuis. Het doel van Veilig Thuis is om het huiselijk geweld te laten stoppen. Slachtofferhulp Nederland biedt u juridische ondersteuning tijdens het strafproces en bij een tijdelijk huisverbod …
Wat gebeurt er na melding huiselijk geweld?
Als er een melding wordt gemaakt over een gezin, dan nemen mensen van Veilig Thuis contact op met de ouders. De hulpverlener van Veilig Thuis komt bij het gezin thuis om te praten over wat er aan de hand is. Ze praten ook met de kinderen en andere mensen uit de omgeving, zoals een oppas of een opa of oma.
Wat is het gebaar voor huiselijk geweld?
Om onveiligheid of huiselijk geweld via beeldbellen door te geven kun je gebruik maken van een (internationaal) handgebaar (zie onderstaande plaatjes). Als je dit handgebaar gebruikt is dat een teken dat je slachtoffer bent van huiselijk geweld: je vouwt je duim in je platte hand en sluit vervolgens je hand.
Wat zijn de gevolgen van huiselijk geweld?
De gevolgen van huiselijk geweld Slachtoffers raken vaak in een isolement. Ze verliezen hun weerbaarheid en zelfvertrouwen, en kunnen een negatief zelfbeeld ontwikkelen. Hierbij spelen gevoelens van schuld en schaamte doorgaans een grote rol. Dit kan leiden tot depressies, stressklachten en lichamelijke klachten.
Wat gebeurt er met aangifte huiselijk geweld?
Huiselijk geweldplegers kunnen worden vervolgd en eventueel een gevangenisstraf krijgen. De politie streeft er samen met het Openbaar Ministerie naar om de zaak ambtshalve te kunnen vervolgen. Dit betekent een vervolging zonder dat er door het slachtoffer aangifte is gedaan.
Wat doet het OM tegen huiselijk geweld?
Welke vormen van huiselijk geweld zijn er?
Vormen van huiselijk geweld zijn:
- kindermishandeling;
- ouderenmishandeling;
- eergerelateerd geweld zoals eerwraak, vrouwelijke genitale verminking (‘vrouwenbesnijdenis’) of huwelijksdwang;
- partnergeweld en ex-partnergeweld in alle verschijningsvormen, ook psychische mishandeling en stalking.
Hoe begint huiselijk geweld?
Dat kan komen doordat iemand in zijn eigen opvoeding niet heeft meegekregen hoe hij of zij dat kan doen. Soms heeft iemand vroeger heftige gebeurtenissen meegemaakt, waardoor het lastig kan zijn om je naar iemand anders kwetsbaar op te stellen. Het kan dan moeilijk zijn om met iemand anders een goede relatie te hebben.