Inhoudsopgave
Wat te doen bij insulineresistentie?
Als je een lange tijd veel insuline aanmaakt, kunnen je cellen “doof” worden voor de instructies van het insulinehormoon. Hierdoor heb je meer insuline nodig om hetzelfde effect te bereiken en is er sprake van insulineresistentie.
Wat veroorzaakt insuline?
Insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker) opgenomen wordt in de lichaamscellen waar het als energiebron wordt gebruikt. Normaal zorgt het lichaam er voor dat er precies genoeg insuline is om de glucose te verwerken. Zo blijft het bloedglucosegehalte altijd binnen bepaalde grenzen.
Hoe testen op insulineresistentie?
Orale Glucosetolerantietest (OGGT) Tijdens een OGTT- test wordt bloed afgenomen om het suiker- en insulinegehalte in je bloed te meten. Dit laat toe diabetes in een vroegtijdig stadium vast te stellen en er kan ook gekeken worden of er insulineresistentie is.
Wat te doen bij insulineresistentie paard?
De behandeling van insulineresistentie Niet-structurele koolhydraten zoals maïs, tarwe of tarwezemelen, gerst, haver en melasse (voeding met een hoge glycaemische index) moeten worden beperkt. Er dient voldoende ruwvoer (met een laag suikergehalte) te worden gegeven, zoals stro, hooi of ‘mager’ gras.
Wat merk je van insulineresistentie?
Als je lichaam niet meer goed reageert op insuline is het er ongevoelig voor geworden, oftewel resistent. Je hebt dan insulineresistentie. Als je eet wordt suiker en zetmeel uit het eten opgenomen in het bloed als bloedsuiker.
Wat stimuleert de aanmaak van insuline?
Glucose is een belangrijke brandstof, het levert energie. Glucose is afkomstig uit de koolhydraten in de voeding. Glucose wordt uit de darm opgenomen in het bloed, en wordt dan bloedglucose of kortweg glucose genoemd. Na een maaltijd stijgt de bloedglucose, en dat stimuleert bij gezonde mensen de afgifte van insuline.
Is teveel insuline spuiten gevaarlijk?
Voor mensen zonder suikerziekte is een extra dosis insuline gevaarlijk. Voor ouderen kan het dodelijk zijn. Als een patiënt overlijdt dan bekijkt een arts of de doodsoorzaak verdacht is.
Wat zijn de bijwerkingen van insuline?
De belangrijkste bijwerking van insuline is een hypo. U heeft dan te weinig suiker in uw bloed. U merkt dat aan hongergevoel, een bleke huid, trillen, zweten, duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid en flauwvallen. Behandel een hypo direct door wat druivensuiker te eten of een drank met suiker te drinken.