Inhoudsopgave
- 1 Wat te doen bij moeite met slikken?
- 2 Waardoor kunnen slikproblemen ontstaan?
- 3 Wat zijn termen die aangeven dat er iets mis gaat bij het slikken?
- 4 Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van een slikstoornis?
- 5 Wat zijn signalen van eventuele slikproblemen?
- 6 Is sondevoeding De enige oplossing bij een slikstoornis?
- 7 Kun je in je huig stikken?
Wat te doen bij moeite met slikken?
Laat het eten of drinken eerst zien en ruiken. Breng het eten in de mond met lichte druk op de tong. Dit maakt een hap meer voelbaar en stimuleert het slikken. Geef niet te snel een volgende hap: let op bewegingen strottenhoofd.
Waardoor kunnen slikproblemen ontstaan?
Hoe ontstaan slikproblemen? Slikproblemen ontstaan door veranderingen in de structuren van de mond, keel en/of strottenhoofd. Het kan ook verkeerd gaan bij de aansturing van de spieren of door een plaatselijke beschadiging die de bewegingen belemmert.
Wat kun je eten als je moeite hebt met slikken?
U kunt gebruik maken van verse groenten, diepvriesgroenten of groenten uit blik of pot. Kies groenten die u goed fijn kunt maken zoals andijvie, bloemkool, broccoli, bietjes, doperwten, spinazie, spruitjes, witlof, wortelen.
Wat zijn termen die aangeven dat er iets mis gaat bij het slikken?
Dysfagie betekent een stoornis in het slikproces. Hierbij geraakt het voedsel niet verder dan de mond of keelholte, of komt het vast te zitten in de slokdarm na het slikken. Het is niet hetzelfde als het gevoel hebben dat er een brok in de keel zit, zonder verband met voedsel of slikken.
Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van een slikstoornis?
Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom iemand moeite heeft met eten en drinken:
- Ouderdom.
- Neurologische problemen.
- Medicijnen.
- Conditionele problemen.
- Kanker in het hoofd-halsgebied.
Wat te doen als er eten in je keel blijft hangen?
Als je aanhoudend of regelmatig een brok in je keel voelt, is het verstandig om dit met je huisarts te bespreken. Samen kan je overleggen of stress en/of angst de oorzaak kan zijn van jouw klacht. De huisarts zal ook vragen naar eventuele andere klachten en zal in je keel kijken.
Wat zijn signalen van eventuele slikproblemen?
Symptomen bij slikproblemen Een aantal symptomen kunnen wijzen op de aanwezigheid van een (mogelijk) slikprobleem: • Moeite met afhappen van een lepel. keelholte. Moeite om de slikbeweging in te zetten. Hoesten, kuchen, keelschrapen, benauwd worden of rood aanlopen na het slikken.
Is sondevoeding De enige oplossing bij een slikstoornis?
Als u ernstige slikproblemen heeft, kan uw arts besluiten u sondevoeding te geven. Sondevoeding is vloeibare voeding die via een slangetje (sonde) door uw neus direct in uw maag terechtkomt. Deze voeding bevat alle voedingsstoffen die uw lichaam nodig heeft.
Wat te doen als eten vast in slokdarm?
Drink bij het eten zodat de voeding goed vochtig is en gemakkelijker door de slokdarm en maag gaat. Je kunt ook hard of droog eten soppen (dippen) in thee, koffie of melk om ze zachter te maken. Als je een stent hebt is het belangrijk om ook een uur na de maaltijd iets te drinken om zo de stent door te spoelen.
Kun je in je huig stikken?
De symptomen zijn echter onaangenaam; vaak heeft de patiënt een gevoel van verstikking, doordat de huig rechtstreeks in contact komt met de tong of met de achterste keelwand.