Inhoudsopgave [hide]
Wat te doen bij onderkoelde drenkeling?
Beweeg een onderkoeld slachtoffer zo weinig mogelijk, behandel het lichaam als dat het van glas is gemaakt. Wel doen! Een aanspreekbaar slachtoffer dat zelf een beker kan vasthouden, mag wel warme, liefst goed gesuikerde, dranken innemen. Help hem onder een niet te warme douche.
Wat kun je het beste doen bij onderkoeling?
Wat doe je bij onderkoeling?
- Bel of laat 112 bellen als het slachtoffer suf is of wordt.
- Breng het slachtoffer naar een warmere omgeving.
- Verwijder (knip) eventueel natte kleding.
- Wikkel het slachtoffer in een (isolatie)deken.
- Geef het slachtoffer niets te eten en drinken als deze suf is of wordt.
Wat te doen bij onderkoeling baby?
Wanneer een baby lijdt aan onderkoeling en dreigt te verkleumen, moet men snel ingrijpen:
- Zij is heel rustig en stil.
- Zij zal niet huilen omdat zij daar geen energie aan wil verspillen.
- Haar handen en voeten zullen koud aanvoelen en zelfs de huid van haar borst onder haar kleren is koud als je je hand erop houdt.
Wat kan de oorzaak zijn van Ondertemperatuur?
Wel is bij ouderen met hypothermie beschreven dat dit in de meerderheid van de gevallen (78%) veroorzaakt wordt door een onderliggende infectie met sepsis (andere oorzaken zijn onder andere hypothyreoïdie, bijnierschorsinsufficiëntie, neuromusculaire ziekten, ondervoeding en hypoglykemie) (9).
Hoe snel koel je af in water?
Na tien tot vijftien minuten kan bewusteloosheid optreden door onderkoeling. Daarna wordt de kans op verdrinking groot. In water koelt het lichaam twintig keer sneller af dan in lucht.
Wat is de oorzaak van Ondertemperatuur?
Hoe lang duurt het voordat je onderkoeld bent?
Waarom raken kinderen sneller onderkoeld?
Kinderen raken sneller onderkoeld dan volwassenen, doordat hun lichaamsoppervlak in verhouding groter is. Wie plotseling in koud water terechtkomt, zal ongecontroleerd snakken naar adem. Door de verhoogde ademfrequentie en diepte van de ademhaling zakt het kooldioxidehniveau van het bloed.
Waarom heeft een baby sneller last van onderkoeling?
Als je baby zijn warmte niet kan afstaan aan de omgeving, gaat zijn lichaamstemperatuur omhoog en verliest hij veel vocht (door te zweten). Dit heet warmtestuwing. Het is wetenschappelijk aangetoond dat warmtestuwing het risico op wiegendood verhoogd.