Inhoudsopgave
- 1 Wat te doen bij ontslag met wederzijds goedvinden?
- 2 Wat is een redelijke ontslagvergoeding bij ontslag met wederzijds goedvinden?
- 3 Wat zijn de gevolgen van ontslag met wederzijds goedvinden?
- 4 Wat is opzegging met instemming?
- 5 Wat is ontslag met wederzijdse toestemming?
- 6 Hoe werkt ontslag via een vaststellingsovereenkomst?
- 7 Kan ik bezwaar maken tegen ontslag?
- 8 Wat moet ik doen als ik mijn ontslag krijg?
- 9 Wat is een redelijke vertrekregeling?
Wat te doen bij ontslag met wederzijds goedvinden?
Bij ontslag met wederzijds goedvinden, leggen u en uw werkgever alle afspraken over het ontslag schriftelijk vast in een vaststellingsovereenkomst, ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd. Deze overeenkomst is het bewijs van de afspraken die u samen maakt.
Wat is een redelijke ontslagvergoeding bij ontslag met wederzijds goedvinden?
De gemiddelde ontslagvergoeding die werkgevers bij ontslag met wederzijds goedvinden betalen, is ongeveer € 12.000. De transitievergoeding is het belangrijkste uitgangspunt bij het bepalen van deze vergoeding, maar ook andere afspraken komen regelmatig voor.
Wat zijn je rechten bij ontslag met wederzijds goedvinden?
Als u wordt ontslagen met wederzijds goedvinden, blijft u recht hebben op WW. Als u daarmee instemt komt u nog wel in aanmerking voor een WW-uitkering. Zorg er echter voor dat de vaststellingsovereenkomst WW veilig is opgesteld. Pas als u zelf ontslag neemt, krijgt u geen WW-uitkering meer.
Heb ik recht op een vaststellingsovereenkomst?
De vaststellingsovereenkomst wordt opgesteld door de werkgever als er sprake is van een ontslag (dus niet als je met wederzijds goedvinden opstapt of naar een nieuwe werkgever gaat). De overeenkomst moet door de werkgever en de werknemer ondertekend worden om rechtsgeldig te zijn.
Wat zijn de gevolgen van ontslag met wederzijds goedvinden?
Bij ontslag met wederzijds goedvinden heb je recht op een WW-uitkering als je voldoet aan de eisen. Je werkgever hoeft je ontslag niet aan te vragen bij de kantonrechter. Je krijgt bij ontslag in overleg géén wettelijke transitievergoeding, omdat je al een ontslagvergoeding hebt afgesproken.
Wat is opzegging met instemming?
Bij opzegging met instemming zegt uw werkgever de arbeidsovereenkomst op en gaat u hiermee schriftelijk akkoord. Uw werkgever moet u binnen 2 dagen na uw instemming schriftelijk informeren over deze termijn. Doet hij dit niet, dan heeft u 3 weken om op uw akkoord terug te komen.
Hoeveel vergoeding bij vaststellingsovereenkomst?
De transitievergoeding bij ontslag bedraagt een derde maandsalaris per gewerkt jaar. Bijvoorbeeld bij een dienstverband van 9 jaar, ontvangt u 9 * 1/3 = 3 maandsalarissen bij ontslag. Bij een dienstverband van 18 jaar, ontvangt u 18 * 1/3 = 6 maandsalarissen bij ontslag.
Hoeveel vergoeding bij ontslag?
Vaak is de transitievergoeding het uitgangspunt voor de onderhandelingen over de hoogte van de ontslagpremie. De wettelijke transitievergoeding bedraagt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar en het resterende deel van het laatste jaar. En iedere werknemer heeft vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding.
Wat is ontslag met wederzijdse toestemming?
Als de werkgever en werknemer het onderling eens zijn over de beëindiging van de arbeidsrelatie, dan kan de arbeidsovereenkomst stopgezet worden via een onderling akkoord. In tegenstelling tot een ontslag, kan de beëindiging met wederzijdse toestemming op elk ogenblik van de arbeidsovereenkomst gebeuren.
Hoe werkt ontslag via een vaststellingsovereenkomst?
Een ontslag met een vaststellingsovereenkomst wordt ook wel ontslag met wederzijds goedvinden genoemd. Op het moment dat u en uw werkgever het eens worden, dan bespaart dit uw werkgever wel tijd en geld. Uw werkgever hoeft dan namelijk niet naar het UWV of de kantonrechter om toestemming te vragen voor het ontslag.
Heb je bij een vaststellingsovereenkomst recht op transitievergoeding?
Bij een vaststellingsovereenkomst is een transitievergoeding niet verplicht. Wel kunt u met uw werkgever afspraken maken over een transitievergoeding en deze vastleggen in de vaststellingsovereenkomst. Vaak is het mogelijk een hogere ontslagvergoeding te realiseren dan die een werkgever aanbiedt.
Hoe kan ik mijn ontslag aanvechten?
Bent u het niet eens met uw ontslag via UWV? Dan kunt u dit aanvechten via de kantonrechter. Bent u het niet eens met de uitspraak van de kantonrechter over de opzegging of ontbinding van de arbeidsovereenkomst? Dan kunt u hoger beroep (en cassatie) instellen.
Kan ik bezwaar maken tegen ontslag?
Ontslag aanvechten Ga dan na of uw werkgever een verzoek indiende bij het UWV om uw arbeidsovereenkomst op te mogen zeggen. Diende uw werkgever nog geen verzoek in bij het UWV of de kantonrechter, stuur dan een aangetekende brief waarin u duidelijk maakt dat u bezwaar maakt om uw arbeidsovereenkomst te beëindigen.
Wat moet ik doen als ik mijn ontslag krijg?
Na je ontslag en na afloop van je opzegtermijn heb je recht op een werkloosheidsuitkering. Je moet je dan wel inschrijven als werkzoekende bij de VDAB en een aanvraag doen voor een uitkering bij de RVA. Die gaat na of je aan alle voorwaarden voldoet.
Wat als je niet akkoord gaat met ontslag?
Gaat het UWV toch akkoord met het ontslag, maar weet je zeker dat het ontslag onterecht is? Dan is het mogelijk om in hoger beroep te gaan. Zo kan je proberen je baan te behouden of je kunt proberen een hogere transitievergoeding te krijgen. Een jurist of advocaat kan je hier eventueel bij helpen.
Kan je ontslag op staande voet aanvechten?
Wanneer u het ontslag wilt aanvechten zult u het ontslag moeten vernietigen. Dat moet via de kantonrechter en wel binnen twee maanden na het ontslag op staande voet. Er moet dan een verzoekschrift bij de kantonrechter worden ingediend waarin de kantonrechter wordt gevraagd om het ontslag op staande voet te vernietigen.
Wat is een redelijke vertrekregeling?
Uiteraard is de precieze hoogte van de ontslagvergoeding die een werknemer meekrijgt, afhankelijk van de hoogte van het salaris en de lengte van het dienstverband. Uitgedrukt in bruto maandsalarissen ontvangen werknemers na ontslag met wederzijds goedvinden gemiddeld 0,57 maandsalaris per gewerkt dienstjaar.
De transitievergoeding bedraagt in de basis 1/6 maandelijks rekenloon per half jaar dat het dienstverband duurt. De transitievergoeding is in 2020 gemaximeerd op € 81.000,- bruto, of een jaarsalaris als dat meer is.