Inhoudsopgave
Wat te doen bij werkhervatting na ziekte?
Als je na een periode van ziekte/arbeidsongeschiktheid beslist om het werk of de werkloosheid te hervatten , dan moet je:
- het formulier ‘Bewijs van arbeidshervatting of van werkloosheid’ invullen.
- het ingevuld formulier aan je ziekenfonds bezorgen binnen 8 kalenderdagen na het einde van de arbeidsongeschiktheid.
Hoe lang werken na ziekte?
Herval je dan heb je enkel recht op het nog niet-uitgeputte deel van het gewaarborgd loon van je vorige ziekteperiode. Nadien val je terug op de ziekte-uitkering van de mutualiteit. Onder ‘herval’ wordt begrepen: je ziek melden na een werkhervatting van minder dan 2 weken na een voorafgaande arbeidsongeschiktheid.
Wie moet werkhervatting invullen?
U vult een aangifte van werkhervatting (scenario 6) in voor elke werknemer voor wie u een aangifte van sociaal risico (scenario 1) heeft ingevuld bij het zich voordoen van een risico (arbeidsongeschiktheid, moederschapsrust.).
Welke papieren invullen bij ziekte?
Correct aangeven
- Gebruik steeds een getuigschrift waarop je arts de begin- en einddatum van je arbeidsongeschiktheid moet vermelden.
- Vul zelf het bovenste luik volledig in en bevestig een gele klever op het attest.
- Het tweede luik moet je arts volledig invullen (ook de waarschijnlijke einddatum) en ondertekenen.
Wat als je invalide wordt?
Als u langer dan een jaar arbeidsongeschikt bent, krijgt u via uw ziekenfonds niet langer een ziekte-uitkering maar een invaliditeitsuitkering. Afhankelijk van uw gezinstoestand bedraagt deze tussen 40% en 65% van uw laatste brutoloon, met een bepaald minimum en maximum.
Hoeveel dagen krijg je om het bewijs van werkhervatting ingevuld terug te sturen naar het ziekenfonds?
Hervat je het werk vóór de einddatum vermeld op je erkenningsbrief, bezorg je het ziekenfonds het ingevulde bewijs van arbeidshervatting. Doe dit uiterlijk acht dagen na het einde van de arbeidsongeschiktheid. Je werkgever bezorgt het ziekenfonds daarna een elektronische bevestiging via de.
Hoe lang terug werken voor gewaarborgd loon?
Voorwaarden gewaarborgd loon Een bediende moet aangeworven zijn voor: onbepaalde tijd; bepaalde tijd van minstens drie maanden; duidelijk omschreven werk waarvoor een tewerkstelling van minstens drie maanden is vereist.
Wat gebeurt er met je loon als je langdurig ziek bent?
Als u ziek bent moet uw werkgever meestal maximaal 2 jaar uw loon doorbetalen. U heeft dan recht op minimaal 70% van uw loon. In de eerste 52 weken van uw ziekte heeft u recht op minimaal het minimumloon, ook als dit meer is dan 70% van uw loon. In het tweede ziektejaar mag uw loon minder zijn dan het minimumloon.
Wat moet je doen als je arbeidsongeschikt bent?
Wat te doen bij arbeidsongeschiktheid? Indien je arbeidsongeschikt wordt en aan de voorwaarden voldoet, maak je aanspraak op een uitkering van het ziekenfonds. Belangrijk is wel dat je tijdig en op correcte wijze je ziekenfonds verwittigt.
Wat met vakantiegeld bij ziekte?
Het betaald verlof stelt ziekteperiodes gelijk voor maximaal één jaar. Dat houdt in dat ziektedagen tijdens de eerste twaalf maanden van je arbeidsongeschiktheid tellen als gewerkte dagen. Ze tellen mee bij de berekening van het aantal vakantiedagen en vakantiegeld waar je het daaropvolgende jaar recht op hebt.
Wie moet vertrouwelijk invullen?
Als een werknemer langdurig ziek zal zijn (meer dan een maand voor een bediende of meer dan 14 dagen voor een arbeider), moet u, als arts, echter ook een document ‘vertrouwelijke’ voor diens ziekenfonds invullen. Dit document hoefde vroeger geen einddatum te bevatten, maar sinds 1 januari 2016 wél.
Hoeveel krijg je als je invalide bent?
Alleenstaanden: 55 procent van het brutoloon, met een minimum en een maximum die variëren naargelang het jaar waarin men arbeidsongeschikt werd. Samenwonenden: 40 procent van het brutoloon, met een minimum en een maximum die variëren naargelang het jaar waarin men arbeidsongeschikt werd.