Wat te doen met lege batterijen?

Wat te doen met lege batterijen?

U kunt uw lege batterijen inleveren bij alle winkels en supermarkten die batterijen verkopen. Maar ook bij veel basisscholen, campings, het gemeentelijk depot en de chemokar. Kijk voor inleverpunten bij u in de buurt op de website van Stibat (Stichting Batterijen).

Wat gebeurt er met oude batterijen?

Stibat haalt de lege batterijen bij de inleverpunten op. Daarna sorteren en recyclen we de batterijen. We garanderen dat de batterijen op een milieuvriendelijke, veilige en verantwoorde manier worden verwerkt.

Kunnen batterijen hergebruikt worden?

In Nederland is het verwerken van gebruikte hoogvoltaccu’s goed geregeld. Autofabrikanten kunnen het recyclen zelf doen of laten verzorgen door ARN (Auto Recycling Nederland). Na inname van de accu wordt gekeken of hij kan worden hergebruikt of moet worden gerecycled.

Waarom verzamelen en recycleren we batterijen?

Door jouw gebruikte batterijen te recycleren, zorg je ervoor dat de metalen hergebruikt kunnen worden als grondstof bij de productie van alledaagse voorwerpen. Zo vind je bijvoorbeeld nikkel, koolstof, staal, titanium, lood en plastic in een brilmontuur, een pan of een wekker.

Hoe recycleren ze batterijen?

De gesorteerde batterijen gaan naar verschillende recyclers in Europa. Zij verpulveren de batterijen waarna ze in een vacuüm-oven gaan op 850 graden Celsius. Zo winnen we grondstoffen terug uit de batterijen. Met deze grondstoffen kunnen we nieuwe producten maken, zoals een pan, fiets of kaasschaaf.

Wat wordt er van oude batterijen gemaakt?

Dat je batterijen goed kunt recyclen, weet je waarschijnlijk al. Lege batterijen die je inlevert bij een inleverpunt gaan na het sorteercentrum naar recyclebedrijven in Europa. Na het recyclen van een batterij blijven er bepaalde grondstoffen over: ijzer, lood, zink, mangaan, lithium, kobalt, nikkel en slakken.

Waar worden batterijen gerecycled?

Lege batterijen, accu’s en mobiele telefoons kun je inleveren in inzamelbakken bij winkels en supermarkten. Daarmee doe je het milieu een groot plezier: de meeste materialen in batterijen zijn namelijk goed te recyclen. Dat spaart veel nieuwe grondstoffen uit. Niet in de vuilnisbak, maar in de inzamelbak!

Hoe recycleert Bebat?

Eén van de mogelijke recyclage processen verloopt als volgt: eerst ondergaan de batterijen een pyrolyse om water, organische fracties en solventen te elimineren. De gepyrolyseerde materialen worden vermalen en gezeefd. Hierbij worden voornamelijk koolstof, grafiet, ijzer, staal en oxiden en hydroxiden gescheiden.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven