Wat te doen met lege urn?

Wat te doen met lege urn?

U kunt de lege urn gewoon weggooien. Als u het weggooien van een urn waarin as van uw moeder heeft gezeten, een onplezierige gedachte vindt, kunt u de asbus inleveren bij het crematorium.

Waarom 4 weken wachten op as na crematie?

Onderzoek. Er is nog een andere reden waarom de asresten pas na een maand vrijgegeven worden. Het geeft justitie de kans de as te onderzoeken op zaken die kunnen wijzen op een niet-natuurlijke doodsoorzaak.

Waar zit de as van een overledene in?

De crematie-as wordt in een zogenaamde asbus of askoker geplaatst. In deze asbus of askoker zit ook het crematie- of het vuursteentje die voor de verbranding in de crematie oven op de uitvaartkist is gelegd. Het steentje dient ter identificatie van de overledene.

Is as uitstrooien strafbaar?

Gemiddeld blijft er na de crematie 1,5 a 3 kilo as over. Toch zijn er maar weinig gemeenten die het illegaal verstrooien van as strafbaar hebben gesteld in hun Algemene Plaatselijke Verordening. De kans dat je hiervoor bijvoorbeeld een boete krijgt is dan ook minimaal.

Hoe wordt as uitgestrooid?

De as wordt eerst vier weken bewaard in het crematorium in een afgesloten ruimte. Dit moet volgens de Wet op de Lijkbezorging en in deze weken is het niet toegankelijk voor iemand. Een deel van de as kan uitgestrooid worden, het andere deel kan bijvoorbeeld in een kleine urn, medaillon of hanger komen.

Hoe gaat as uitstrooien?

Strooi de as laag bij de grond of graaf een kuiltje waar de as in kan. De as kan je bedekken met bladeren. Als je gaat verstrooien op het water, houd er dan rekening mee dat de as een tijdje op het water blijft liggen. Bloemblaadjes of bloemen kunnen dat beeld een beetje verzachten.

Waarom 6 weken wachten op as na crematie?

Oorspronkelijk ligt er de gedachte achter, dat Justitie nog de tijd en gelegenheid moet kunnen hebben om de as in beslag te nemen om strafbare feiten op te kunnen sporen. Als iemand de as direct na crematie zou verstrooien, maar er later spijt van zou krijgen, is het te laat.

Van wie is de as van een overledene?

Antwoord: Normaal gesproken hebben de nabestaanden recht op de as. Als er meerdere nabestaanden zijn, moet de rechter bepalen wie er het meeste recht op heeft. In de Wet op de Lijkbezorging wordt geregeld wat er met een overledene moet gebeuren na dood te zijn geboren of na te zijn overleden.

Wie beslist over de as?

De persoon die feitelijk de uitvaart geregeld heeft, heeft volgens de wet ook het recht om over de as te beslissen. Niet de erfgenamen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven