Inhoudsopgave
- 1 Wat te doen pesten op school?
- 2 Wat wordt er gedaan tegen pesten?
- 3 Hoe kun je goed pesten?
- 4 Welke mensen worden gepest en op welke manier?
- 5 Waar kan je terecht als je te maken hebt met cyberpesten?
- 6 Hoe voorkom je dat je kind gepest wordt?
- 7 Wat doet pesten met een mens?
- 8 Wat kun je doen om pesten tegen te gaan?
Wat te doen pesten op school?
Als je op school gepest wordt kun je met je ouders praten, maar ook naar je mentor of de vertrouwenspersoon op school gaan. Samen kunnen jullie een oplossing zoeken. Je ouders kunnen ook een aantal dingen doen om het pesten tegen te gaan, zoals naar de schoolleiding gaan.
Wat wordt er gedaan tegen pesten?
Om jou te helpen, hier een aantal tips als je ziet dat iemand wordt gepest.
- Verplaats je in degene die wordt gepest.
- Praat met degene die gepest wordt.
- Doe je mond open tegen pesters.
- Geef pesters niet de aandacht waar ze om vragen.
- Zoek medestanders om pesten tegen te gaan.
- Geloof niet alles wat er over iemand wordt gezegd.
Wat is een anti pestprotocol?
Een goed anti-pestprotocol geeft leerlingen, leraren en ouders duidelijkheid over hoe pesten wordt voorkomen en hoe gehandeld wordt wanneer er gepest wordt. Door het protocol te volgen ontstaat een samenwerking tussen alle betrokkenen: leraar, pester, gepeste, overige klasgenoten en ouders.
Wat kunnen scholen doen tegen cyberpesten?
Tips voor scholen bij online pesten
- Gebruik een anti-pestprogramma. Scholen moeten sinds 1 augustus 2015 verplicht een anti-pestprogramma hebben en gebruiken.
- Maak gebruik van bestaande lespakketten.
- Gebruik het Veiligheidscentrum van Facebook.
- Organiseer een theateravond.
- Meer informatie.
Hoe kun je goed pesten?
Beter is het om rustig te blijven en te laten blijken dat de pesterijen je niets doen. Toon geen angst en kijk de pester in de ogen aan. Het moet voor de pester duidelijk zijn dat er bij jou niets te halen is. Ben je getuige van pestgedrag, twijfel dan niet en kom op voor de gepeste persoon.
Welke mensen worden gepest en op welke manier?
Vormen van pesten
- Fysiek. Je wordt bijvoorbeeld achterna gezeten op weg naar huis en geslagen, geschopt of geduwd.
- Verbaal. Klasgenoten schelden je bijvoorbeeld uit op het schoolplein.
- Sociaal. Anderen praten over je buiten je om of ze negeren je.
- Via internet (cyberpesten).
Wat kan de overheid doen tegen pesten?
Effectieve anti-pestprogramma’s In samenwerking met het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en de Stichting School & Veiligheid geven de PO-Raad en de VO-raad informatie over effectieve programma’s en methodes voor de aanpak van pesten. Dit helpt scholen in hun keuze voor een anti-pestaanpak.
Wat doet de politie tegen pesten?
Als je aangifte doet Wanneer het pesten blijft doorgaan en steeds verdergaat, kan het strafbaar worden. Bijvoorbeeld als je wordt bedreigd of als je wordt geslagen of geschopt. Je kunt hier dus melding of aangifte van doen. Hoe dan ook, praat erover met iemand die je vertrouwt.
Waar kan je terecht als je te maken hebt met cyberpesten?
Waar kan ik zelf terecht?
- CLB en CLBchat. Neem contact op met een leerlingenbegeleider van het CLB.
- 1712. Je hoeft zelf geen slachtoffer van pesten of geweld te zijn, om te kunnen mailen of bellen met 1712.
- Tele-onthaal / 106. Bij Tele-Onthaal kan je dag en nacht terecht.
- Vind-een-psycholoog.be.
Hoe voorkom je dat je kind gepest wordt?
Door aandacht te hebben voor de volgende punten, zorg je ervoor dat de kans kleiner is dat je kind gepest wordt of niet in de problemen raakt als hij of zij gepest wordt. Leer je kind voor zichzelf en anderen op te komen. Kinderen moeten al op jonge leeftijd ‘nee’ durven zeggen. In het gezin kan je kind oefenen.
Wat doet pesten met een kind?
Na loop van tijd als het gepest over is, zal het kind zich beter gaan voelen maar schijn bedriegt! Bij de meeste kinderen komt er namelijk een terugval als alles weer normaal is. Het kind kan dan angstaanvallen krijgen, terugblikken en bang worden dat als het iets verkeerds doet of zegt het gepest terug zal komen.
Hoeveel wordt er gepest op school?
Ruim de helft van de ondervraagde kinderen zegt slachtoffer te zijn, of te zijn geweest, van pesten. Dat liep uiteen van enkele keren per maand tot meerdere keren per week. In ruim een op de tien gevallen gebeurt of gebeurde het dagelijks. 14 procent wordt op dit moment nog steeds gepest, meestal op school.
Wat doet pesten met een mens?
Het vergroot gevoelens van eenzaamheid en de kans op een depressie. Daarnaast kunnen ook lichamelijke klachten optreden zoals hoofdpijn, slaapproblemen, buikpijn en vermoeidheid. Voor de pesters zijn er op de korte termijn weinig gevolgen, maar op de lange termijn kunnen zij sociale problemen krijgen.
Wat kun je doen om pesten tegen te gaan?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen wanneer je slachtoffer bent van pestgedrag of pestgedrag in je omgeving ziet.
- Kom op voor jezelf of een ander.
- Blijf rustig.
- Zoek hulp.
- Vermijd pesters: je hebt ze niet nodig.
- Omring je met mensen die je accepteren.
- Accepteer pesten nooit, bij wie dan ook.
Waar wordt er veel gepest?
In Nederland wordt 9,3 procent van de middelbare scholieren gepest, blijkt uit onderzoek van PISA, een onderwijsafdeling van OESO. Scholieren uit Portugal, IJsland, Zuid-Korea en Spanje worden net iets vaker gepest. Leeftijdgenootjes uit Rusland, de Dominicaanse Republiek, China en Tunesië hebben het veel zwaarder.
Hoeveel kinderen worden op school gepest?
Aantal kinderen en jongeren dat pest In groep 8 van het basisonderwijs geeft in 2017 2,1 procent van de leerlingen aan minstens twee keer per maand te pesten. In 2001 ging het om circa 7,5 procent. In het voortgezet onderwijs is de afname nog groter. Daar zegt in 2017 2 procent van de leerlingen structureel te pesten.