Wat valt er onder anticonceptie?

Wat valt er onder anticonceptie?

Anticonceptie is een ander woord voor voorbehoedsmiddel. Voorbehoedsmiddelen beschermen tegen zwangerschap. Veel anticonceptiemiddelen kunnen ook helpen bij een onregelmatige of pijnlijke menstruatie. De bekendste vormen van anticonceptie zijn condooms en de pil.

Is de pil een medicijn?

Andere middelen voor anticonceptie vallen onder geneesmiddelen. Deze worden ook uit het basispakket vergoed voor vrouwen tot 21 jaar. Het gaat hierbij om: Anticonceptiepil (‘gewone’ pil)

Welke anticonceptie wordt niet vergoed?

Zodra je als vrouw 21 jaar oud bent, wordt de pil of een spiraaltje niet meer vergoed vanuit het basispakket. Zelf het spiraaltje betalen (kosten zijn circa 70 euro per 10 jaar); plaatsing bij de huisarts is gratis. Een aanvullende zorgverzekering afsluiten met dekking voor anticonceptie.

Kun je de pil declareren?

De pil wordt tot je 21ste vergoed vanuit de basisverzekering. Declaraties voor de pil worden wel verrekend met je eigen risico.

Welke anticonceptie wordt vergoed?

U krijgt een vergoeding uit de basisverzekering voor:

  • Anticonceptiepil.
  • Evrapleister.
  • Hormoonstaafje (Implanon)
  • Hormoonspiraaltje (Mirena, Kyleena)
  • Koperspiraaltje (T-Safe)
  • NuvaRing.
  • Prikpil.
  • Caya pessarium (pessarium behandeling bij een baarmoederverzakking is een andere vergoeding)

Wat zijn de voordelen van de pil?

Voordelen

  • Je krijgt door de pil een heel regelmatige cyclus.
  • Je kan ook zelf je cyclus regelen (menstruatie overslaan of uitstellen).
  • Door de pil worden je bloedingen vaak minder pijnlijk. Je verliest ook minder bloed.
  • Als je stopt met de pil, kan je in theorie onmiddellijk daarna zwanger worden.

Waarom moet je de pil gebruiken?

De pil is de meest gebruikte anticonceptiemethode in Nederland. In de pil zitten hormonen die voorkomen dat je zwanger wordt. De hormonen zorgen ervoor dat er geen eicel vrijkomt. Daarnaast maken de pillen het slijm in de baarmoederhals dikker waardoor zaadcellen hier minder goed doorheen kunnen.

Welke anticonceptie zonder hormonen?

De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie. Wil je in plaats van synthetische hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan eens de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. In deze pillen zitten deels lichaamseigen hormonen.

Waarom wordt NuvaRing niet vergoed?

Vergoeding NuvaRing vanuit de basisverzekering Ben je 21 jaar of ouder, dan wordt de NuvaRing niet vergoed. De uitzonderingen hierop zijn: Als je de NuvaRing gebruikt voor de behandeling van endometriose. Als je de NuvaRing gebruikt voor de behandeling van menorragie.

Wat gebeurt er als je de pil gebruikt?

De pil is niet geschikt als je ouder bent dan 35 en roker bent. Je hebt dan een verhoogde kans op trombose, aderverkalking en hart- en vaatziekten. Ook voor vrouwen ouder dan 40 jaar (die niet roken) is de pil minder geschikt.

Wat zijn de voordelen en nadelen van de pil?

De voor- en nadelen

Voordelen Nadelen
Zeer betrouwbaar (>99,5%) Minder betrouwbaar bij braken, diarree en een vergeten pil
Je kan je menstruatie uitstellen of plannen Je moet er dagelijks aan denken
Minder hevige en pijnlijke menstruaties Beschermt niet tegen soa’s

Welke gunstige bijwerking heeft het gebruik van de pil voor een vrouw?

Bij de combinatiepil heb je meestal minder bloedverlies en minder pijn als je ongesteld wordt. Je wordt in de stopweek ongesteld. Je weet dus wanneer je ongesteldheid er aan komt.

Wat doen hormonen anticonceptie?

De pil werkt door de aanmaak van lichaamseigen geslachtshormonen te onderdrukken. Vrouwen die synthetisch progesteron en oestradiol binnenkrijgen, gaan zelf minder van deze hormonen aanmaken. Het resultaat is dat zij geen pieken en dalen meer hebben zoals in een normale cyclus.

Is anticonceptie verzekerd?

De kosten voor anticonceptiemiddelen voor vrouwen van 21 jaar en ouder kunnen worden gedekt middels een aanvullende zorgverzekering. Vaak geldt de vergoeding alleen voor anticonceptiemiddelen die zijn opgenomen in het Geneesmiddelensysteem (GVS).

U krijgt een vergoeding uit de basisverzekering voor:

  • Anticonceptiepil.
  • Evrapleister.
  • Hormoonstaafje (Implanon)
  • Hormoonspiraaltje (Mirena, Kyleena)
  • Koperspiraaltje (T-Safe)
  • Vaginale ring.
  • Prikpil.
  • Caya pessarium (pessarium behandeling bij een baarmoederverzakking is een andere vergoeding)

Wat doet oestrogeen pil?

In de combinatiepil zitten hormonen, namelijk oestrogeen en progestageen. Het hormoon oestrogeen zorgt voor een voorspelbare menstruatie. Progestageen zorgt ervoor dat je niet zwanger raakt. De combinatiepil mag je niet gebruiken als je borstvoeding geeft.

Wat doet oestrogeen en progestageen?

Het hormoon oestrogeen zorgt er voornamelijk voor dat je een regelmatige, voorspelbare cyclus hebt. Progestageen heeft als belangrijkste functie dat het je beschermt tegen zwangerschap. Samen zorgen deze hormonen ervoor dat je natuurlijke cyclus onderdrukt wordt, waardoor je niet zwanger raakt.

Welke hormonen in minipil?

De minipil is een pil met 1 hormoon erin: progestageen. Dit is anders dan bij de gewone pil. In de gewone pil zitten 2 hormonen: oestrogeen en progestageen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven