Inhoudsopgave
Wat valt er onder e-waste?
WEEE: e-waste verplichtingen
- WEEE is de afkorting van Waste Electrical and Electronic Equipment.
- Onder WEEE vallen onder meer huishoudelijke apparatuur, verlichting, tv’s en computers.
- WEEE richt zich op de inzameling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA), ook wel bekend als e-waste.
Wat gebeurt er met elektronisch afval?
De overheid zamelt elektrische apparaten in om ze te recyclen en opnieuw te gebruiken. Dit bespaart grondstoffen, zorgt voor minder afval en voorkomt dat gevaarlijke stoffen in het milieu terecht komen. Het verwerkingsbedrijf verwerkt de apparaten op de beste manier.
Hoe wordt e-waste gerecycled?
Sortering e-waste Vanaf de milieustraat, winkels en andere inzamelpunten gaat e-waste naar de sorteercentra. Daar wordt de e-waste gesorteerd en brengen we deze naar gespecialiseerde verwerkers.
Welke landen verwerken grote hoeveelheden e-waste?
De grootste ‘producenten’ van elektronisch afval per persoon komen uit de Verenigde Staten en Europa. Ook ontwikkelende landen als China produceren een steeds grotere hoeveelheid e-waste. Slechts een klein gedeelte van dit afval (15,5 procent in 2014) wordt op efficiënte en milieuvriendelijke wijze gerecycled.
Wat doen Recupel?
Recupel is een vzw die de inzameling en verwerking van afgedankte elektro-apparaten organiseert in België. Recupel werkt daarom nauw samen met onder andere handelaars, gemeenten en kringwinkels voor het transport en de ecologische verwerking van de afgedankte apparaten.
Wat gebeurt er met kapotte apparaten?
Kapotte apparaten (alles met een stekker of batterijen) kun je gratis inleveren als je een nieuw, vergelijkbaar, apparaat koopt. Kleine apparaten en smartphones kun je ook kwijt in bakken bij winkels en bouwmarkten. Breng apparaten die het nog doen naar de kringloopwinkel of verkoop ze via Marktplaats.
Wat te doen met kapotte elektrische apparaten?
Waar kan ik oude en gebruikte huishoudelijke apparaten inleveren?
- in de winkel of bij de online service waar u een nieuw soortgelijk apparaat koopt.
- in verschillende winkels of andere locaties met een inzamelpunt.
- bij de milieustraat van uw gemeente kunt u apparaten inleveren.
Wat is E goed?
Onder E-goed verstaan we afgedankte elektronische apparatuur of beter: alle apparaten met een batterij en/of stekker die in en om het huis gebruikt worden.
Hoeveel e-waste in Nederland?
Nederlandse consumenten en bedrijven hebben vorig jaar een recordhoeveelheid elektronische apparatuur en lampen gescheiden ingeleverd voor recycling. In totaal brachten ze 125,5 miljoen kilo aan zogeheten e-waste naar de daarvoor bestemde plekken. Dat was ruim 8 procent meer dan een jaar eerder.