Inhoudsopgave
Wat valt er onder reorganisatie?
Een reorganisatie is een doelbewuste verandering in of van een organisatie. Bij een reorganisatie wordt een organisatie(structuur) anders ingericht, zoals het samenvoegen of juist opsplitsen van afdelingen.
Wat betekent reorganisatie en wanneer wordt dit gedaan?
Een reorganisatie betekent verandering. Een verandering in het bedrijf of de organisatie waar je werkt. Het wordt ook wel anders genoemd: herindeling, herstructurering, modernisering, privatisering, outsourcing.
Wat te doen als functie komt te vervallen?
Indien de functie vervalt (Stap 1) en de medewerker komt voor ontslag in aanmerking (Stap 2) dan moet er nog een derde hobbel worden genomen. De werkgever moet zich inspannen om de werknemer die zijn functie kwijtraakt in een andere functie te herplaatsen.
Wat is een reorganisatieplan?
Een reorganisatieplan is veelal het eindproduct van het proces om te komen tot een nieuwe organisatie en het startpunt van het personele proces. Het reorganisatieplan bevat daarom een beschrijving van de nieuwe organisatie en de route om dit te realiseren.
Wat staat er in een sociaal plan?
Een sociaal plan beschrijft de voorzieningen die werknemers ontvangen bij collectief ontslag. Een sociaal plan wordt opgesteld door de werkgever als een reorganisatie gaat spelen. Er is sprake van collectief ontslag bij ontslag van 20 werknemers of meer tegelijkertijd.
Hoe moet je reorganisatie?
Kort gezegd begint een reorganisatie met een reorganisatieplan waarin de plannen en uitwerkingen staan omschreven. Daarin staan ook de gevolgen voor de medewerkers. Is er een Ondernemingsraad (OR) of Personeelsvertegenwoordiging (PvT) dan moet je het plan voor advies aan hen voorleggen.
Waarom een reorganisatie?
Er zijn verschillende redenen om te reorganiseren. Maar vaak is de enige reden het op korte termijn realiseren van een hogere winst. Andere redenen voor een reorganisatie kunnen zijn een hoog ziekteverzuim, slecht management, verkoop van de onderneming en voorlopen op een komende fusie.
Heb je recht op transitievergoeding bij reorganisatie?
Is bij de reorganisatie sprake van een gedwongen ontslag en is daarvoor de arbeidsovereenkomst opgezegd? Dan moet u de wettelijke transitievergoeding betalen. U kunt de werknemer deze transitievergoeding uit eigen beweging betalen bij de eindafrekening.
Hoe start je een reorganisatie?
Stappenplan reorganisatie
- Bereid de reorganisatie goed voor. “Begin met helder beschrijven waarom je wilt reorganiseren.
- Maak een plan van aanpak.
- Plan je eerste communicatiemoment.
- Luister of je boodschap overkomt.
- Geef duidelijkheid over de reorganisatie.
- Rond de reorganisatie af en kijk vooruit.