Inhoudsopgave
Wat valt er onder safety?
Bij veiligheid wordt onderscheid gemaakt tussen safety en security. Safety gaat over de onbedoelde, niet-moedwillig veroorzaakte gevaren voor mens en milieu met een natuurlijke of technologische oorzaak, zoals een overstroming, een grieppandemie of een ongeval in de chemische industrie.
Wat is safety en security?
Safety houdt zich vooral bezig met niet-moedwillige handelingen van mensen, zoals bedrijfsongevallen. Security heeft de focus op moedwillige, bewuste handelingen van mensen – beter nog: het voorkomen hiervan – zoals inbraak, brandstichting of (interne) diefstal.
Hoe moet je handelen bij brand zorginstelling?
Wees op de hoogte van de handbrandmelders en het noodnummer. Ken de compartimentering, nooduitgangen en vluchtwegen op uw afdeling. Houd nooduitgangen en vluchtwegen vrij, zowel binnen als buiten. Doe nooduitgangen nooit op slot.
Wat zijn mogelijke knelpunten voor een BHV er in een zorginstelling?
De bedrijfshulpverlening is niet overal op orde. De overige 30% van de zorginstellingen schiet tekort op het gebied van de be- drijfshulpverlening. Met name ten aanzien van de risico-inventarisatie en – evalutie (RI&E) zijn overtredingen geconstateerd. De restrisico‟s zijn in de RI&E vaak onvoldoende in beeld gebracht.
Wat is een belangrijke aandachtspunt in de procedure bij brand?
Wat te doen bij brand? Deze 4 stappen moet u ondernemen!
- Brand melden. Wanneer u de brand ontdekt, is het belangrijk dat u alarm slaat.
- Brand blussen. Soms is er sprake van een klein brandje dat zelf geblust kan worden, als de juiste blusmiddelen in de buurt hangen.
- Ontruimingsplan in werking stellen.
Wat kun je zeggen over een ontruimingsplan van een verzorgingstehuis?
Een ontruimingsplan beschrijft wat er precies moet gebeuren in geval van nood om zo veel mogelijk mensen veilig uit het gebouw te krijgen. Het ontruimingsplan vormt het draaiboek voor de ontruiming en geeft precies aan wat iedereen in geval van een calamiteit moet doen.
Wat is het belangrijkste aandachtspunt als je als BHV er ruimtes controleert?
De BHV-er controleert of de ruimtes verlaten zijn zodat er niemand achter blijft. Ook wordt gecontroleerd of alle belangrijke zaken geregeld zijn zoals bijvoorbeeld het sluiten van ramen en deuren en het uitschakelen van elektrische apparaten.
Wie besluit tot ontruiming?
besluit tot en leiding van de ontruiming Het besluit tot ontruimen en de algehele leiding bij het ontruimen van een gebouw ligt niet bij de BHV’er. Per bedrijf is vastgelegd wie dat doet. De uiteindelijke verantwoorde- lijkheid hiervoor ligt bij de werkgever.
Hoe doe je een ontruimingsoefening?
Bij een table top oefening maken we gebruik van een spelvorm om het gesprek over jouw BHV-organisatie goed op gang te krijgen. Met een theoretische ontruiming krijgen we vooraf een goed beeld van mogelijke knelpunten. Ontruimingsoefeningen bestaan in diverse fases, aangekondigd of onaangekondigd.