Inhoudsopgave
Wat valt er onder ziekteverzuim?
Verzuim is het tijdelijk of langdurig niet kunnen uitvoeren van werkzaamheden door een werknemer. Ziekteverzuim is een van de verschillende soorten verzuim. Verzuim kan met het werk te maken hebben, maar de oorzaak kan bijvoorbeeld ook in de privésituatie liggen.
Wat is percentage ziekteverzuim?
Ziekteverzuimpercentage 4,5% in 2019 in Nederland bedroeg 4,5% in 2019. Vrouwen verzuimden in dat jaar gemiddeld iets meer dan mannen: gemiddeld 5,3 dagen per 100 werkdagen in een jaar tegen 3,7 dagen door mannen.
Hoe wordt ziekteverzuim berekend?
U kunt het verzuimpercentage berekenen door het totaal aantal verzuimde kalenderdagen te delen door het totale aantal beschikbare kalenderdagen van alle werknemers tezamen en de uitkomst met honderd te vermenigvuldigen.
Wat is een ziekteverlof?
Ziekteverlof wil zeggen dat iemand van zijn werkgever verlof heeft gekregen wegens ziekte. Ziekteverzuim is een wat abstracter begrip; het betekent ‘het wegblijven van het werk wegens ziekte’. Het wordt vaak uitgedrukt in een percentage van het geheel: ‘Het ziekteverzuim bij ons bedrijf is 4%’.
Wat is medisch verzuim?
We spreken van ziekteverzuim als een werknemer zijn arbeidsovereenkomst niet kan nakomen wegens aantoonbare medische redenen.
Wat moet er in een verzuimprotocol staan?
In een verzuimprotocol leg je vast wat er precies gebeurt zodra een werknemer ziek wordt en daardoor niet kan werken. Je zet alle stappen op een rij, van ziekmelding tot betermelding.
Wat is het verzuimpercentage?
Het ziekteverzuimpercentage is het totaal aantal ziektedagen van de werknemers, in procenten van het totaal aantal beschikbare (werk-/kalender)dagen van de werknemers in de verslagperiode. Het ziekteverzuimpercentage is inclusief het verzuim langer dan een jaar en exclusief zwangerschaps- en bevallingsverlof.
Wat is een normale Meldingsfrequentie?
De ziekmeldingsfrequentie (ZMF) is het gemiddeld aantal keer dat een werknemer zich per jaar ziekmeldt. Dit cijfer ligt gemiddeld in Nederland tussen de 1 en de 1,5. Bedrijf A heeft een meldingsfrequentie van 1,89. Dit duidt op een te lage verzuimdrempel: werknemers melden zich te gemakkelijk ziek.
Hoeveel procent ziek berekenen?
Aantal werknemers afwezig door ziekte gedeeld door totaal aantal werknemers. Het verzuimpercentage is vrij eenvoudig te berekenen. Je bekijkt per werkdag hoeveel procent van je werknemers afwezig is door ziekte. Het spreekt voor zich dat dit percentage op bepaalde dagen vrij hoog zal zijn en op andere dagen erg laag.
Hoe ziekteverlof aanvragen?
Onbezoldigd ziekteverlof Als je het aantal dagen bezoldigd ziekteverlof hebt opgebruikt, krijg je niet langer een salaris maar moet je een ziekte-uitkering aanvragen bij je ziekenfonds. Dat doe je via het ‘getuigschrift van arbeidsongeschiktheid’, ook bekend als het document ‘Vertrouwelijk’.
Hoe werkt een ziektewet uitkering?
De Ziektewet is een zogeheten vangnetvoorziening. De wet zorgt ervoor dat zieke werknemers die geen loon krijgen, toch een inkomen hebben in de vorm van een uitkering. De uitkering bedraagt meestal 70 procent van het maximumdagloon . Het UWV betaalt deze uitkering over een periode van twee jaar.
Hoeveel procent verzuim is medisch?
Verkoudheid en griep klachten veroorzaken het vaakst verzuim, maar bijna de helft van het ziekteverzuim is het gevolg van psychische klachten, overspannenheid en burn-out. In totaal is zelfs 70% tot 80% van de oorzaken voor verzuim zijn niet-medisch en kunnen het gevolg zijn van diverse werk- of privé omstandigheden.