Inhoudsopgave
Wat valt onder Pensioenwet?
In de Nederlandse Pensioenwet (Pw), voluit de Wet van 7 december 2006 houdende regels betreffende pensioenen (Pensioenwet), wordt beschreven wat de taken en verantwoordelijkheden zijn van werkgever, werknemer en pensioenuitvoerder in relatie tot pensioen.
Waarom bestaat pensioen?
Pensioen is een inkomensverzekering, waarmee een (gezins)inkomen wordt verzekerd voor wanneer dat wegvalt wegens ouderdom, arbeidsongeschiktheid of overlijden.
Hoe werkt een pensioenplan?
Je werkgever kan voor jou een collectief pensioenplan onderschrijven. De premies die je werkgever betaalt, dienen voor de opbouw van je aanvullend pensioen, ook wel 2e pensioenpijler genoemd. Ook persoonlijke stortingen kunnen je pensioenreserve aanvullen.
Wie stelt pensioenreglement op?
De werkgever is verantwoordelijk voor de pensioenovereenkomst. De pensioenuitvoerder stelt vervolgens een uitvoeringsovereenkomst op. Hierin staan de afspraken over uw pensioen die de pensioenuitvoerder met de werkgever heeft gemaakt. De pensioenuitvoerder is verantwoordelijk voor de uitvoeringsovereenkomst.
Waarom nieuw pensioenakkoord?
Een toekomstbestendig pensioenstelsel Daarom heeft het kabinet met werknemers- en werkgeversorganisaties een pensioenakkoord gesloten. Daarin staan nieuwe, concrete afspraken over pensioenen en AOW. Een jongere bouwt daardoor meer pensioen op, terwijl een oudere met dezelfde premie wat minder pensioen opbouwt.
Hoe wordt aanvullend pensioen uitbetaald?
Het pensioenreglement bepaalt hoe je aanvullend pensioen wordt uitbetaald. De pensioeninstelling kan het opgebouwde bedrag in één keer uitbetalen (eenmalig kapitaal) of gespreid in de tijd uitbetalen (bijvoorbeeld als een maandelijkse of jaarlijkse betaling en dit meestal zolang je leeft).
Wat zijn de belastingen op aanvullend pensioen?
De pensioeninstelling houdt de inhoudingen in bij de uitbetaling van het aanvullend pensioen. In de praktijk zal de verzekeraar bij het uitbetalen van het kapitaal 16,66% bedrijfsvoorheffing afhouden (in plaats van 16.5%) en 10,09% (in plaats van 10%) om reeds rekening te houden met gemeentelijke belastingen.