Inhoudsopgave
Wat valt onder sector civiel?
In het civiel recht gaat het om conflicten tussen particulieren onderling, organisaties onderling en tussen particulieren en organisaties. Andere termen voor civiel recht zijn privaatrecht en burgerlijk recht. De rechtsgebieden familierecht en handelsrecht vallen onder het civiel recht.
Hoe verloopt civiele procedure?
Hoe verloopt een civiele procedure?
- Schriftelijke fase. Een dagvaarding wordt meestal door een advocaat of deurwaarder opgesteld.
- Mondelinge fase.
- Uitspraak.
- Proceskostenveroordeling.
- Hoger beroep.
- Vonnis is meestal uitvoerbaar bij voorraad.
Wat valt onder het bestuursrecht?
In het bestuursrecht staan de regels waar de overheid zich aan moet houden bij het nemen van besluiten. Bijvoorbeeld over subsidies of vergunningen. Bestuursrecht heet ook wel administratief recht.
Hoe lang duurt comparitie van partijen?
Partijen moeten persoonlijk bij de rechter verschijnen om de zaak mondeling toe te lichten. De rechter gebruikt de zitting om zich te laten informeren en om te kijken of partijen er onderling nog kunnen uitkomen. Een comparitie van partijen duurt meestal ongeveer anderhalf uur.
Waarom civiel recht?
Het civiele recht – ook wel burgerlijk recht genoemd – regelt de rechten en plichten die burgers hebben ten opzichte van elkaar. Maar ook de juridische spelregels tussen bedrijven en tussen burgers en bedrijven vallen onder het civiele recht.
Hoe werkt een voorlopig getuigenverhoor?
Een voorlopig getuigenverhoor is een verhoor van getuigen door de rechter op verzoek van één van de betrokken partijen. Het getuigenverhoor kan plaatsvinden in zaken waarin nog geen procedure aanhangig is of tijdens een lopende procedure. De getuigen worden gehoord onder ede.
Wat is een juist verloop van een civiele procedure voor de rechtbank?
Een civiele dagvaardingsprocedure begint schriftelijk. De eiser stuurt via een deurwaarder een dagvaarding aan de gedaagde. Ook staat in de dagvaarding tot wanneer de gedaagde zich (schriftelijk) bij de rechtbank kan melden (de “roldatum”) en bij welke rechtbank hij dat moet doen.