Inhoudsopgave
- 1 Wat verandert er financieel als je gaat trouwen?
- 2 Wat gebeurt er als je wettelijk trouwt?
- 3 Wat is voordeliger trouwen of geregistreerd partnerschap?
- 4 Wat verandert er als je geregistreerd partnerschap?
- 5 Is een getuige verplicht bij trouwen?
- 6 Waarom verdien je minder als je getrouwd bent?
- 7 Wat moet je veranderen als je getrouwd bent?
- 8 Wat zijn de voordelen en nadelen van trouwen in gemeenschap van goederen?
Wat verandert er financieel als je gaat trouwen?
Sinds 1 januari 2018 trouw je in beperkte gemeenschap van goederen. Je deelt dus niet meer automatisch alles wat je voor dit huwelijk al had of giften of erfenissen die je tijdens het huwelijk ontvangt. Ook het vermogen of de schulden die je voor het huwelijk had, blijven van jou.
Wat gebeurt er als je wettelijk trouwt?
Als u trouwt dan doet u dit sinds 1 januari 2018 in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent kort gezegd dat alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk ontstaan, van u samen zijn. Uitzonderingen zijn erfenissen en schenkingen die u ontvangt voor en tijdens uw huwelijk.
Is het fiscaal voordelig om te trouwen?
U stapt in het huwelijksbootje Als u getrouwd bent, geldt voor u en uw partner sinds inkomstenjaar 2004 een volledige decumul van uw inkomsten. U dient dus wel samen een belastingaangifte in, maar uw belastbaar inkomen wordt afzonderlijk bepaald en de berekening van de belasting gebeurt ook volledig gescheiden.
Wat is voordeliger trouwen of geregistreerd partnerschap?
De kosten voor een geregistreerd partnerschap liggen in het algemeen eerder tussen de 500 en 1700 euro, naar gelang aanvullende voorwaarden die je zelf nog wilt laten opstellen bij een notaris. Trouwen kan van maandag tot en met donderdag voor rond de 375 euro. Op vrijdag is dat vaak iets duurder.
Wat verandert er als je geregistreerd partnerschap?
Dit betekent kort gezegd dat alle bezittingen en schulden die tijdens het geregistreerd partnerschap ontstaan, van u samen zijn. Uitzondering vormen erfenissen en schenkingen die u ontvangt tijdens uw geregistreerd partnerschap. Die blijven van u persoonlijk, tenzij anders is aangegeven. Dit is wettelijk zo geregeld.
Wat moet je regelen na het trouwen?
Als je de achternaam van je partner wilt overnemen (of andersom) moet je naar het gemeentehuis. In het geval van een naamswijziging moet namelijk het paspoort, rijbewijs, ID-kaart en andere belangrijke documenten aangepast worden. Als je je handtekening wilt veranderen kun je dat ook meteen doen.
Is een getuige verplicht bij trouwen?
Dit doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar u wilt trouwen of het partnerschap wilt sluiten. De ambtenaar van de burgerlijke stand kan u vertellen welke gegevens u daarvoor moet geven. U moet minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanmelden. De getuigen moeten 18 jaar of ouder zijn.
Waarom verdien je minder als je getrouwd bent?
Door de toepassing van de vermindering van de bedrijfsvoorheffing voor de partner met laag beroepsinkomen, houdt de gehuwde of wettelijk samenwonende voornaamste kostwinner een hoger nettoloon over.
Heeft trouwen invloed op toeslagen?
Ik ga trouwen of word geregistreerd partner en woon al samen Bent u al toeslagpartners, dan verandert er niets voor uw toeslag. We tellen het inkomen van uw partner voortaan ook mee. Daardoor kan het bedrag aan toeslag meer of minder worden. Of u krijgt misschien niets meer.
Wat moet je veranderen als je getrouwd bent?
Als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, wordt dit automatisch doorgegeven aan de belastingdienst. Wanneer je samen gaat wonen zonder samenlevingscontract, dan moet je dit echter zelf doorgeven aan de belastingdienst. Dit kan namelijk van invloed zijn op eventuele toeslagen en uitkeringen.
Wat zijn de voordelen en nadelen van trouwen in gemeenschap van goederen?
Het inkomen, het vermogen en de schulden die jij tijdens je huwelijk krijgt, blijven helemaal van jou. Het zal helemaal gescheiden blijven van het inkomen en vermogen van je partner. Jullie houden dus allebei jullie eigen afzonderlijke vermogens en inkomens.
Heeft burgerlijke staat invloed op loon?
Is er ook een verschil in loon als je alleenstaand bent of samenwonend? Voor de berekening van de bedrijfsvoorheffing zijn verschillende schalen van toepassing, afhankelijk van de burgerlijke stand. Zo is : Schaal II onder meer van toepassing voor het loon van gehuwde/wettelijk samenwonende éénverdieners.