Inhoudsopgave
Wat versta je onder een periodieke evaluatie van het plan van aanpak Wie maakt het plan van aanpak wat is een plan van aanpak?
In de probleemanalyse staan de beperkingen en mogelijkheden van de werknemer. Op basis hiervan maak je een plan waarin beschreven wordt hoe de werknemer terugkeert in zijn werk. Een plan van aanpak zorgt voor duidelijkheid voor zowel werkgever als werknemer.
Hoe vaak evaluatie plan van aanpak?
Zijn er wijzigingen dan legt de werkgever dit vast op het formulier bijstellen Plan van Aanpak. Zijn er geen veranderingen, dan is het alsnog verstandig om één keer in de 6 weken de voortgang te evalueren en dit te beschrijven op het formulier bijstellen Plan van Aanpak.
Waarom plan van aanpak UWV?
Uw werkgever maakt samen met u een Plan van aanpak. Dit doet u uiterlijk 2 weken nadat de bedrijfsarts de Probleemanalyse heeft opgesteld. In het Plan van aanpak staat hoe u zo snel en verantwoord mogelijk weer aan het werk kunt.
Waarom bijstelling plan van aanpak?
Een bijstelling op het Plan van aanpak is alleen noodzakelijk als het geformuleerde einddoel tussendoor wijzigt, bijvoorbeeld als de belastbaarheid van de werknemer verslechtert of verbetert. Dit format ‘Bijstelling Plan van aanpak’ biedt u extra toelichting en hulp bij het invullen.
Wie vult het plan van aanpak in?
Het Plan van Aanpak De werkgever (en/of de casemanager) vult dit formulier samen in met de werknemer. In het verslag wordt kort samengevat wat de gemaakte afspraken zijn en hoe de doelen mogelijk kunnen worden bereikt. Het Plan van Aanpak moet worden ondertekend door de werknemer en werkgever.
Wie maakt de plan van aanpak?
Het Plan van Aanpak wordt door de werkgever samen met de werknemer opgesteld. In het Plan van Aanpak worden afspraken over de functiemogelijkheden gemaakt, het advies van de bedrijfsarts wordt hierin meegenomen. In het Plan van Aanpak moet duidelijk worden wat er gedaan gaat worden om passende arbeid te vinden.
Wie moet een plan van aanpak maken?
Wat is bijstelling probleemanalyse?
Voor een bijstelling kan bijvoorbeeld aanleiding zijn als de medische situatie van de werknemer wijzigt, de belastbaarheid van de werknemer wijzigt of als de werkhervatting niet volgens plan verloopt. …
Hoe vul je een plan van aanpak UWV in?
Het formulier vult u online in via de website van UWV. ArboNedklanten vinden een opzet Plan van aanpak in de online portal Vandaag. U bent niet verplicht om alles in te vullen in het concept-Plan van aanpak. Mogelijk zijn niet alle onderdelen relevant voor de situatie waar uw werknemer en u zich in bevinden.