Wat volgt na opening van de strafrechtelijke terechtzitting?

Wat volgt na opening van de strafrechtelijke terechtzitting?

Nadat de rechter vragen heeft gesteld aan u over de zaak, er eventueel getuigen en deskundigen zijn gehoord en het slachtoffer heeft gesproken zal de officier van justitie zijn visie geven op uw zaak. Dit noemt men het requisitoir. De officier van justitie eindigt zijn verhaal met de strafeis.

Kan je uitspraken van de rechtbank vinden?

Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (https://www.rechtspraak.nl/Uitspraken).

Hoe noem je een mededeling van een rechter?

Indien er een tegenpartij is, noemt men die verweerder. De verweerder krijgt gelegenheid om schriftelijk te reageren op het verzoek. Dat processtuk noemt men het verweerschrift.

Hoe ziet de strafrechtelijke dagvaardingsprocedure eruit?

De politie komt op het spoor van een strafbaar feit, of iemand doet aangifte. Onder leiding van een officier van justitie start een opsporingsonderzoek. De politie gaat op zoek naar de verdachte en verzamelt bewijs, bijvoorbeeld door getuigen te verhoren. Alle bevindingen van de politie komen in een proces-verbaal.

Welke bepaling maakt een strafrechtelijke vervolging mogelijk?

Als de rechter heeft vastgesteld dat u het strafbare feit heeft begaan en daarvoor strafbaar bent, zal hij bepalen of u een straf en/of maatregel krijgt opgelegd.

Kun je een vonnis opvragen?

Veel uitspraken worden gepubliceerd op de www.rechtspraak.nl. Staat de uitspraak die u zoekt daar niet bij, dan kunt u een kopie van het vonnis opvragen bij de voorzitter van de strafkamer. Kijk voor de adresgegevens van de rechtbanken en gerechtshoven op www.rechtspraak.nl.

Kan ik een vonnis opvragen?

In burgerlijk zaken gebeurt de uitspraak schriftelijk. In strafzaken wordt meestal een gedeelte van het vonnis of het arrest voorgelezen. U kan hoe dan ook het vonnis of het arrest inkijken op de griffie of ook een kopie aanvragen van het vonnis of arrest.

Wat is een procedure op tegenspraak?

Contradictoir Zaak op tegenspraak. Dit betekent dat de gedaagde of de verweerder (in het civiel recht) of de verdachte/raadsman van verdachte (in het strafrecht) in de procedure is verschenen en zijn kijk op de zaak heeft kunnen geven.

Hoe wordt de partij genoemd die in hoger beroep gaat en hoe wordt de tegenpartij genoemd?

In de dagvaarding bepaalt de partij die in hoger beroep gaat zelf de dag waarop de zaak voor het eerst zal dienen bij het Gerechtshof. Die datum hoeft niet binnen de beroepstermijn te liggen. De partij die hoger beroep instelt wordt de appellant genoemd en is feitelijk de eiser in hoger beroep.

Welke rechtbank moet je zijn?

Het antwoord op die vraag ligt in de regels van de zogenaamde relatieve competentie. In een normale civiele procedure geldt de hoofdregel dat een zaak moet worden aangebracht bij de rechtbank in de regio waar de gedaagde partij woonachtig of gevestigd is. In elk van deze regio’s is één rechtbank bevoegd.

Wat zegt een rechter tijdens een rechtszaak?

Rechters hebben het laatste woord bij conflicten, overtreding van regels of een misdaad. Ze beslissen of iemand de wet heeft overtreden of schuldig is aan een misdrijf. In hun vonnis leggen ze een passende maatregel of straf op. Het oordeel van de rechter is bindend.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven