Wat voor feesten heeft het boeddhisme?
Op de laatste dag (volle maan) van de maand Vaisakha (de zesde maand in de hindoe kalender, meestal in mei) vieren Theravada-boeddhisten overal ter wereld het Wesak-feest. Op deze dag herdenken ze de geboorte, de verlichting en de dood van de Boeddha. Een dag van gedeeltelijk vasten en het doen van goede werken.
Welke betekenis heeft het Wesak feest?
Wesak – Verwijst naar een belangrijk boeddhistische feest ter herdenking van de geboorte, verlichting en dood van Boeddha. Dit is met name een belangrijk feest in het Theravada-boeddhisme. Het wordt gehouden op de dag van de volle maan van de maanmaand Vesakha (in april of mei).
Wat vieren boeddhisten tijdens Wesak?
Wesak is een algemeen feest voor de Theravada-boeddhisten (boeddhisten uit een bepaalde “school”). Ze vieren op de avond van volle maan in mei de geboorte, verlichting en dood van de Boeddha.
Hoe heet het vierde feest bij de boeddhisten?
De Amsterdamse boeddhistische tempel, voluit de Fo Guang Shan He Hua Tempel, vierde het hoogtepunt van het boeddhistische jaar: Vesak, oftewel Boeddha’s verjaardag.
Wie is de God van het boeddhisme?
Boeddha wordt niet als (een) god beschouwd. Het boeddhisme kent wel goden, maar die zijn in de meeste stromingen niet zo belangrijk. Over het ontstaan van de aarde zegt de religie niets, er bestaat in het boeddhisme immers geen begin en geen eind.
Hoe is het Wesak feest ontstaan?
Volle maan Een deel van de boeddhisten herdenkt die gebeurtenissen op verschillende dagen in december en januari. Maar het kan ook allemaal op één moment in de lente en dan heet het Wesak. Wesak valt op een avond met volle maan in mei of april. Boeddha zou met die volle maan zijn geboren, zo’n 2500 jaar geleden.
Wie viert Wesak?
Op 7 mei vieren veel boeddhisten Wesak of Boeddhadag. Op deze dag vieren boeddhisten de geboorte, verlichting en het sterven van de Boeddha. Soms wordt dit feest ook ‘de geboortedag van Boeddha’ genoemd. De dag waarop het feest valt –per definitie een volle maan in het voorjaar– hangt af van de maankalender.
Hoeveel goden telt het boeddhisme?
Boeddhisme is een levensbeschouwelijke en religieuze stroming. Velen zien boeddhisme zelfs niet als een religie, omdat het geen goden vereert en persoonlijke spiritualiteit nastreeft. Ze noemen het een ’traditie’, een ‘leer’ of een ‘levensbeschouwing’ met zedelijke voorschriften voor wie een goed mens wil worden.