Inhoudsopgave
Wat voor invloed heeft een scheiding op kinderen?
Mogelijke gevolgen van echtscheiding voor kinderen Verstoorde rust, regelmaat en stabiliteit, vooral direct na de scheiding. Boosheid, angst, verdriet, eenzaamheid, onterecht gevoelens van schuld en het gevoel partij te moeten kiezen. Verhuizen: een ander huis, andere plaats, een andere school.
Welke hulpverlening bestaat er voor kindermishandeling?
Iedereen kan bij slachtofferhulp terecht, ook kinderen en jongeren. Je kan hen bereiken via 0800 13 500. Voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling kan je terecht op 1712.
Wat doet mishandeling met een kind?
Door mishandeling, verwaarlozing of misbruik kan het kind moeite hebben om te functioneren in de maatschappij. Doordat het kind de schuld voor het gedrag van de ouders bij zichzelf zoekt, krijgt het een verwrongen, negatief zelfbeeld en loopt haar zelfvertrouwen een grote deuk op.
Wat is het effect van scheiden op een kind Psychogoed?
Een kind dat een scheiding meemaakt van zijn ouders heeft 2x zoveel kans op het ontwikkelen van problemen in vergelijking met een kind waarvan de ouders bij elkaar zijn. Dit is een hoog percentage. Stel je voor: jullie zijn gescheiden en daarmee is er een grotere kans dat je kind problemen krijgt. Dat is niet niets.
Welke mogelijkheden zijn er om kindermishandeling te voorkomen?
Als ouders of verzorgers de zorg niet (meer) aankunnen, kan hun gedrag ontsporen. Zij kunnen hun kind dan verwaarlozen of gaan mishandelen. Daarom biedt de overheid ondersteuning bij het opvoeden. Dit doen de gemeenten via de Centra voor Jeugd en Gezin of consultatiebureaus.
Is Parentificatie kindermishandeling?
In gezinnen waar kindermishandeling plaatsvindt, kan ook sprake zijn van parentificatie (een kind dat voor zijn ouders zorgt). De belangen van de ouder staan daarbij voorop, wat de ontwikkeling van het kind belemmert.
Wat doet het Vertrouwenscentrum kindermishandeling?
Een Vertrouwenscentrum biedt advies, ondersteuning en hulp bij (vermoedens van) kindermishandeling. Wij helpen gezinnen en hulpverleners om de mishandeling bespreekbaar te maken en passende hulpverlening te zoeken. Hierbij staat de veiligheid en het welzijn van het kind of de jongere steeds centraal.