Wat voor maatregelen namen de Japanse bezetters?

Wat voor maatregelen namen de Japanse bezetters?

Tijdens de Japanse bezetting nam de populariteit van de Indonesische Vrijheidsbeweging toe. In juli 1942 accepteerden leidende nationalisten als Soekarno het Japanse aanbod om Indonesiërs in te schakelen ten behoeve van de Japanse oorlogsindustrie.

Welke plannen had Japan in het Verre Oosten?

Het Verre Oosten Met de Potsdamverklaring stelden de geallieerden een ultimatum aan Japan: een vredevolle overgave, waarbij Japan zich zou moeten neerleggen bij enkele voorwaarden.

Welk nieuw wapen speelde een belangrijke rol bij de overgave van Japan?

Om Japan tot overgave te dwingen, zonder enorme verliezen aan eigen zijde door een invasie van Japan, besloten de Amerikanen een nieuw wapen in te zetten: de atoombom. Op 6 augustus viel de eerste atoombom, bijgenaamd Little Boy, op Hiroshima. Enkele dagen later, 9 augustus, volgde de bom Fat Man, die op Nagasaki viel.

Waarom werkte Soekarno samen met Japanners?

Soekarno was nationalist en streefde naar onafhankelijkheid van Nederlands-Indië in de vorm van de republiek Indonesië met Jakarta als bestuurlijk centrum. Om die reden werkte hij in de Tweede Wereldoorlog samen met de Japanners om zo na de Japanse bezetting de macht te kunnen overnemen.

Waarom Nederlanders in Jappenkampen?

De interneringskampen werden door het Japanse bezettingsleger gebruikt om Nederlanders en mensen van andere nationaliteiten, die nog in het land verbleven, te interneren. Er waren krijgsgevangenkampen voor militairen, en kampen voor burgers.

Wat voor politieke gevolgen had de oorlog op de acties van Soekarno?

Ten eerste waren de onderhandelingen met de Republiek op dood spoor beland. Ook Britse en Amerikaanse druk op de Republiek had niet geholpen. Ten tweede vormde de militaire aanwezigheid in Indië voor het door de oorlog verarmde Nederland een kolossale last. Nederland was zo goed als bankroet.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven