Inhoudsopgave
Wat voor slangen zijn er in Nederland?
In Nederland kun je drie inheemse soorten slangen tegenkomen: de adder, de ringslang en de gladde slang.
Is de Nederlandse adder giftig?
Adderbek met giftanden (Bron: Pedro Janssen)Als enige gifslang in Nederland is de adder (Vipera berus) bekend bij veel natuurliefhebbers. Als ze met rust gelaten worden zijn adders niet gevaarlijk, ze zijn veel minder agressief dan mensen denken.
Hoe ziet een adder eruit?
De adder wordt ongeveer vijftig tot zeventig centimeter lang en is te herkennen aan de koperbruine tot rode ogen met een verticale pupil, de wat uitstekende schub boven het oog en het meestal donkere zigzagpatroon op de rug. De adder is eierlevendbarend, de jongen komen levend ter wereld.
Wat voor slangen zijn er?
Met sommige groepen van hagedissen is het onderscheid echter niet zo duidelijk. Er zijn ongeveer 3900 verschillende soorten slangen beschreven, waarvan ongeveer 15% giftig is. Slangen bewegen zich altijd voort op de buik en de huid is geheel bedekt met schubben.
Hoe kun je zien of een slang giftig is?
De meeste gifslangen hebben één rij schubben terwijl slangen die niet giftig zijn meestal twee rijen hebben. Bekijk de onderkant van de staart als dit mogelijk is. De onderkant van de staart (achter de anus) van gifslangen is hetzelfde als de rest van de onderkant van de slang.
Hoe giftig is de zwarte adder?
In het ergste geval kan de beet van een adder dodelijk zijn. Dit gebeurt gelukkig maar zelden. De adder valt aan met een bloedgif dat weefsel en rode bloedcellen afbreekt. In het ergste geval kan de beet van een adder dodelijk zijn.
Wat zijn de vijanden van de adder?
Vlak na de geboorte zijn jonge adders bijzonder kwetsbaar en worden ze bedreigd door een groot aantal natuurlijke vijanden: zoogdieren (zoals egel, bunzing, vos, das en wild zwijn), vogels (zoals buizerd, reiger, bosuil, ekster en raaf), reptielen (zoals gladde slang) en zelfs amfibieën.
Hoeveel slangen in ons land zijn giftig?
In het Nederlandse taalgebied Op de Nederlandse Antillen leven acht soorten, waarvan twee giftig zijn. In Nederland en België ten slotte komen drie soorten voor: de adder (Vipera berus), de ringslang (Natrix natrix) en de gladde slang (Coronella austriaca).
Wat te doen bij een slang?
Stichting Serpo geeft tips wat je het beste kan doen als je een slang tegen het lijf loopt.
- Blijf de slang in de gaten houden en laat hulpverlenende instanties waarschuwen.
- Probeer het dier niet te vangen.
- Blijf op meer dan 1 meter afstand van het dier.
- Verjaag het dier niet maar blijf het op ruime afstand volgen.
Hoe leeft een adder?
De adder leeft in Vlaanderen enkel in en nabij restanten van grote heidegebieden. In het voorjaar vind je adders vooral in de wat hoger gelegen, drogere delen van hun leefgebied die goed door de zon worden beschenen. In de zomer zoeken ze vochtigere, ruigere en vaak voedselrijkere stukken op.
Wat voor een geluid maakt een adder?
Een adder zal altijd contact proberen te vermijden, maar als hij zich bedreigd voelt dan kan hij toeslaan. Dreigend en sissend pompt hij zich dan op om de vijand af te schrikken.