Inhoudsopgave
Wat vormt endoderm?
Endoderm = endoderm is het binnenste kiemblad van een embryo. Het groeit uit tot: – Slokdarm – Maag – Twaalfvingerige darm – Lever – Pancreas – Dunne darm – Blinde darm – Dikke darm – Luchtpijp – Longen – Urineblaas – Urinebuis – Urinel… Metamerisatie = ten, metameren.
Wat komt uit het ectoderm?
ectoderm: vormt later de huid en het zenuwstelsel. mesoderm: vormt later het bloed, het skelet, de spieren, het bindweefsel en het urogenitaal stelsel. endoderm: vormt later het spijsverteringsstelsel en de inwendige organen.
Welke organen ontstaan uit ectoderm?
Uit het oppervlakte ectoderm vormen zich opperhuid,haar,nagels en talg-, zweet-, melk-, traan- en speekselklieren. Ook het reukepitheel, de lens en het binnenoor worden gevormd uit deze laag evenals de hypofyse voorkwab.
Wat is het ectoderm?
Eén van de drie kiembladen in de vroege embryonale ontwikkeling; het buitenste kiemblad dat o.a. de huid vormt Bij de gastrulatie wordt het embryo tweelagig: het bestaat dan uit ectoderm (de buitenkant) en endoderm (de darmbekleding), terwijl daartussen als derde laag het mesoderm komt.
Wat is een kiemblad?
Een van de drie groepen cellen van waaruit het lichaam van een dier tijdens de embryonale ontwikkeling gevormd wordt Als een bevruchte eicel (zygote) van een dier gaat delen gaan de dochtercellen een bepaalde identiteit aannemen.
Wat is de Blastula?
Blastula – of kiemblaas is een verder stadium van de ontwikkeling van de kiemhuid of blastoderm. Uit de klieving van de bevruchte eicel ontwikkelen zich, bij veelcellige dieren, de blastomeren, die naderhand om de centrale holte of blastocoel heen een enkelwandige cellaag, de blastoderm, vormen.
Welk lichaamsdeel ontwikkelt zich uit het ectoderm?
Bij zoogdieren en de mens ontstaat het ectoderm uit de epiblast, de bovenste laag van de tweelagige embryoschijf, na de vorming van de amnionholte. De huid is het eerste weefsel dat uit het ectoderm ontstaat.
Hoe ontstaan vruchtvliezen?
Het amnion groeit als vruchtvlies met de foetus mee. Daaromheen zit ook nog het chorion, het buitenste vruchtvlies, dat gevormd is vanuit de baarmoederwand en het extra-embryonale mesoderm. Bij de bevalling worden deze twee vruchtvliezen verbroken. Het vruchtwater uit de amnionholte komt dan vrij.