Inhoudsopgave
- 1 Wat was het bijzondere aan ridders?
- 2 Waar worden kastelen van gemaakt?
- 3 Wat doen ze in een kasteel?
- 4 Wat kregen de boeren van de ridders in ruil voor de goederen?
- 5 Wat vind je in een kasteel?
- 6 Waarom heeft een kasteel torens?
- 7 Hoe lang bestaan kastelen?
- 8 Wat moesten horigen voor hun landheer doen in ruil voor deze bescherming?
Wat was het bijzondere aan ridders?
Maar het bijzondere van ridders was dat ze niet op de grond vochten, maar vanaf de rug van een paard. Met een zwaard. Hun speciale wapenuitrusting kostte erg veel geld. En om dat geld te verdienen, boden ridders zich aan bij graven en prinsen, en vochten mee in hun legers.
Waar worden kastelen van gemaakt?
Ze bestonden uit een houten toren met daaromheen een wal van aarde en een gracht. Bovenop die wal stond meestal een hek van houten palen met scherpe punten. Later kwamen er kastelen van steen. Die konden niet zo makkelijk in brand vliegen en ze waren veel sterker dan hout.
Hoe kan je een kasteel veroveren?
Met een stormram, een grote houten paal, beukten de aanvallers de buitenste poort open. Met lange ladders probeerden ze over de kasteelmuren te klimmen. Vanuit het kasteel gooiden de kasteelbewoners emmers met kokend hete olie en pek naar beneden. Boogschutters schoten pijlen af op de aanvallers.
Wat doen ze in een kasteel?
Kastelen hebben uiteenlopend functies, zoals een (militair) toevluchtsoord en woning voor een familie of en groep mensen. Dit onderscheidt een kasteel van een paleis (is niet versterkt), van een fort (is geen woonplaats van een edele) en van een ommuurde stad (collectieve verdediging).
Wat kregen de boeren van de ridders in ruil voor de goederen?
In ruil betaalden ze elkaar. Dat kon met geld, maar ook door hem te helpen als het oorlog was. De adel was eigenaar van stukken land. Ze waren ook de baas over de mensen die er woonden.
Wat zijn de Ridderidealen?
Ridderideaal. In een poging het onderlinge geweld tussen deze lokale heren te beperken propagandeerde de kerk vanaf de 11e eeuw het zogeheten ‘ridderideaal’. Volgens dit beeld was de ridder een nobele christelijke krijger die met name de armen, de zwakken en de weerlozen beschermde.
Wat vind je in een kasteel?
De ringmuur: een verdedigingsmuur rondom het gebouw. De slotgracht: kastelen waren vaak omringd door een natte of droge gracht, die diende om muren en poorten te beschermen tegen het gebruik van stormrammen. De torens: deze dienden als uitkijkpost of ter verdediging, vaak op de hoeken van het kasteel. Een poorttoren.
Waarom heeft een kasteel torens?
Een verdedigingstoren of weertoren is een toren bij een kasteel, weermuur, hek of palissade en is bedoeld om een vijand te zien naderen en/of de aanval af te weren.
Wie woonden er vroeger in kastelen?
In een kasteel woonde vroeger een aantal mensen. Natuurlijk de kasteelheer met zijn vrouw en kinderen. Maar ook de bedienden. Alle belangrijke mensen woonden in de hoofdburcht.
Hoe lang bestaan kastelen?
De eerste kastelen werden tussen 800 en 1000 na Christus gebouwd. In die tijd maakten de Noormannen de kusten van Europa onveilig: ze plunderden dorpen en boerderijen. De mensen waren bang en probeerden hun woning en hun land tegen de indringers te beschermen. Sommigen bouwden een wal of muur om hun huis.
Wat moesten horigen voor hun landheer doen in ruil voor deze bescherming?
Ze waren het laagste in de maatschappij. Het waren arme boeren en werklieden die een stukje land van een rijke adellijke kasteelheer pachten. Dat gebied mochten zij bewonen, in ruil voor een deel van hun oogst dat zij aan hun landheer afstonden ieder jaar. Een horige was weinig meer dan een slaaf.
Hoe kon een horige een vrij man worden?
De relatie horige-heer kon niet eenzijdig worden opgezegd en ging in beginsel over van generatie op generatie. In tegenstelling tot lijfeigenen konden horigen wel bezit hebben en overerven.