Wat wordt bedoeld met functionele incontinentie?

Wat wordt bedoeld met functionele incontinentie?

De betekenis van functionele incontinentie is dus letterlijk: incontinentie door functionele problemen in plaats van door aanwijsbare blaasproblemen. Van symptomen kunnen we om diezelfde reden bij functionele incontinentie dan ook niet spreken.

Wat is er te doen aan incontinentie?

Incontinentie is vrijwel altijd goed te behandelen. Je kunt door middel van oefeningen leren om je bekkenbodemspieren bewust aan te spannen en weer te ontspannen. Ook kun je leren om bewust (plotselinge) verhoging van de buikdruk op te vangen. Zo kun je urine-incontinentie meestal verminderen of zelfs verhelpen.

Wat is incontinent zijn?

Incontinentie is een aandoening waarbij u uw urine (plas) en/of ontlasting (poep) niet kunt ophouden. Dit leidt tot ongewild verlies van urine en/of ontlasting. U kunt de sluitspieren van uw blaas en/of darmen niet meer (volledig) controleren/beheersen.

Welke vijf soorten incontinentie zijn er?

Verschillende soorten incontinentie

  • Er bestaan verschillende soorten incontinentie.
  • Stressincontinentie of inspanningsincontinentie.
  • Zwangerschapsincontinentie.
  • Aandrangincontinentie of urge-incontinentie.
  • Overloopincontinentie.
  • Functionele incontinentie.

Wat is een Overloopincontinentie?

Bij overloopincontinentie of druppelincontinentie heeft u last van urineverlies doordat de blaas vol zit.

Wat is Reflexincontinentie?

Wat is reflexincontinentie? Bij deze vorm van incontinentie ontstaat er urineverlies door problemen met het zenuwstelsel. Je verliest urine op onwillekeurige momenten omdat je niet meer het gevoel hebt dat je naar het toilet moet gaan.

Hoe krijg je last van urineverlies?

De belangrijkste oorzaken van urine-incontinentie zijn:

  • Verzwakking van het bekkenbodemspieren en steunweefsel.
  • Slechte afsluiting van de plasbuis.
  • Een overactieve blaas door een neurologische aandoening.
  • Een operatieve ingreep.

Hoe komt het dat ouderen incontinent worden?

Achter incontinentie bij ouderen kunnen zowel een fysieke-, cognitieve- als consumptieve oorzaken liggen. Bij fysieke oorzaken kunt u denken een aandoening aan belangrijke organen zoals bijvoorbeeld de blaas, de darmen of het bekkenbodem. Afwijkingen aan het zenuwstelsel kunnen eveneens incontinentie veroorzaken.

Waardoor raak je incontinent?

De belangrijkste oorzaken van urine-incontinentie zijn: Verzwakking van het bekkenbodemspieren en steunweefsel. Slechte afsluiting van de plasbuis. Een overactieve blaas door een neurologische aandoening.

Wat zijn drie oorzaken van urine-incontinentie bij ouderen?

Oorzaken van incontinentie Ziekten van blaas, sluitspieren, bekkenbodem, darmen, endeldarm. Ziekten van zenuwstelsel. Problemen met mobiliteit en obstakels. Problemen met cognitie.

Welke vorm van incontinentie komt het meest voor?

Het is belangrijk duidelijk vast te stellen om welke vorm van incontinentie het gaat, zodat de behandeling goed op de persoon afgestemd kan worden. De meest voorkomende vormen van incontinentie zijn stressincontinentie en urge-incontinentie of een mengvorm daarvan. Ook andere vormen komen hier aan de orde.

Hoeveel soorten incontinentie zijn er?

Hieronder worden zeven soorten incontinentie en de verschillende oorzaken en symptomen omschreven. Sommige treden op bij vrouwen, andere komen alleen voor bij mannen. De meest gebruikelijke vormen zijn stressincontinentie en aandrangincontinentie – het is ook mogelijk om een combinatie van deze twee te hebben.

Wat is een incontinentie?

Incontinentie is een aandoening waarbij u uw urine (plas) en/of ontlasting (poep) niet kunt ophouden. Dit leidt tot ongewild verlies van urine en/of ontlasting. U kunt de sluitspieren van uw blaas en/of darmen niet meer (volledig) controleren/beheersen.

Wat is incontinentie voor ontlasting?

Incontinent zijn betekent dat urine of ontlasting niet opgehouden kan worden. Bij onvrijwillig urineverlies wordt gesproken van urine-incontinentie. Incontinentie voor ontlasting wordt fecale incontinentie genoemd. Er zijn ook mensen die incontinent zijn voor zowel urine als ontlasting; dit heet dubbele incontinentie.

Wat is een fecale incontinentie?

Incontinentie voor ontlasting (fecale incontinentie) Bij fecale incontinentie verlies je ongewild ontlasting. In medische termen ook wel incontinentia faecalis (faeces is een ander woord voor ontlasting). Dit kan zich voordoen bij diarree of wanneer de kringspieren door ziekte of een bevalling zijn beschadigd.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven