Inhoudsopgave
- 1 Wat wordt bedoeld met geestelijke mishandeling?
- 2 Wat is lichamelijke geweld?
- 3 Wat is emotionele mishandeling partner?
- 4 Wat doet psychische mishandeling met je?
- 5 Wat is emotionele binding?
- 6 Is geestelijke mishandeling strafbaar?
- 7 Hoe doe ik aangifte van mishandeling?
- 8 Wat te doen in geval van mishandeling?
- 9 Hoe herken je psychische mishandeling?
Wat wordt bedoeld met geestelijke mishandeling?
Wordt u door iemand in uw omgeving gekleineerd, geïntimideerd of gepest? Dan kan er sprake zijn van geestelijke mishandeling. Geestelijke mishandeling wordt ook wel psychische of emotionele mishandeling genoemd. Langdurige en herhaalde geestelijke mishandeling levert grote spanningen op.
Wat is lichamelijke geweld?
Onder lichamelijke (of fysieke) kindermishandeling vallen alle vormen van lichamelijk geweld tegen een kind, zoals slaan (met vlakke hand of een voorwerp), schoppen, bijten, knijpen, krabben, aan haren trekken of brandwonden toebrengen.
Wat is emotionele mishandeling partner?
Dit wordt ook wel coercive control, ofwel emotionele terreur genoemd. Hierbij is sprake van een doelbewust destructief patroon van emotioneel en psychisch misbruik van een slachtoffer, soms in combinatie met fysiek, financieel of seksueel misbruik.
Wat wordt bedoeld met kindermishandeling?
Kindermishandeling is elke vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend of gewelddadig is. Dus niet alleen lichamelijk geweld, maar ook bijvoorbeeld emotionele mishandeling of verwaarlozing vallen eronder.
Wat wordt verstaan onder huiselijk geweld?
Huiselijk geweld is geweld dat wordt gepleegd door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer. Dat kunnen zijn: partners, ex-partners, gezinsleden, familieleden en huisvrienden.
Wat doet psychische mishandeling met je?
De gevolgen van psychische mishandeling zijn groter dan die van fysieke mishandeling of van emotionele verwaarlozing. Ook komen problemen in het aangaan van vriendschappen en partnerrelatie veel voor bij mensen die als kind psychisch mishandeld zijn. Hun vermogen om zich aan anderen te hechten is vaak verstoord.
Wat is emotionele binding?
Maar wat is dat nu ‘emotionele verbinding’? Voor mij betekent emotionele verbinding dat partners het gevoel hebben dat de ander je begrijpt, je steunt en ook erg z’n best doet om jou te blijven begrijpen. Dan voel je emotionele verbinding.
Is geestelijke mishandeling strafbaar?
Een zware vorm van geweld, die nog steeds niet expliciet strafbaar is. Emotionele en psychische mishandeling is in Nederland (nog) niet expliciet apart strafbaar. Daders worden vooral vervolgd als het gebeurt in combinatie met fysiek of seksueel geweld.
Wat is emotioneel misbruik?
Je wordt blootgesteld aan gedrag dat kan resulteren in een depressie, psychologisch trauma, angst of posttraumatische stressstoornis. Het levert spanningen op die kunnen leiden tot psychische klachten. Dit is wat zoal onder de noemer ‘emotioneel misbruik’ valt. Verbaal geweld zoals tegen je schreeuwen of vloeken.
Wat is geestelijke verwaarlozing?
Psychische verwaarlozing Van emotionele verwaarlozing is sprake wanneer ouders langdurig tekort schieten in responsiviteit en het geven van positieve aandacht aan het kind. Wanneer ouders onvoldoende ouderlijk gezag uitoefenen of onvoldoende structuur bieden, is sprake van pedagogische verwaarlozing.
Hoe doe ik aangifte van mishandeling?
Als u slachtoffer bent van geweld, moet u altijd aangifte doen. Bel 0900 – 8844 (belkosten). Dan kunt u bespreken welke manier voor u het beste is.
Wat te doen in geval van mishandeling?
Slachtoffer van mishandeling: wat te doen?
- Zorg eerst voor uzelf. -beeld uit reconstructie-
- Aangifte doen. Doe zo snel mogelijk aangifte.
- Politie luistert. Een agent zal u onder meer vragen wat er precies is gebeurd, waar het is gebeurd en wie erbij betrokken waren.
- Van aangifte tot straf.
- Schadevergoeding.
Hoe herken je psychische mishandeling?
Het kan zich uiten in te snel praten (zonder adempauzes), veel herhalingen in het gesprek, een chaotische gespreksvoering (van de hak op de tak springen) en lange monologen. Concentratieproblematiek is ook kenmerkend. Dissociatie komt veel voor onder slachtoffers, maar wordt vaak niet herkend.
Wat doet politie bij mishandeling?
Wat is melding doen van mishandeling? Als u een melding van mishandeling doet, brengt u de politie op de hoogte van wat er is gebeurd. U vraagt de politie niet om onderzoek te doen naar de mishandeling. De politie kan de situatie wel in de gaten houden en betrokkene(n) aanspreken.
Wat is emotionele en psychische mishandeling?
Emotionele en psychische mishandeling is geen incident, zoals een eenmalige woedeaanval, maar een structureel en eenzijdig patroon waarbij de dader het slachtoffer aanvalt, doelbewust verwart en ondermijnt.
Van psychische of emotionele mishandeling is sprake wanneer ouders of andere opvoeders met hun houding en gedrag afwijzing en vijandigheid uitstralen tegenover het kind. Ouders kunnen het kind regelmatig uitschelden, opzettelijk bang maken of vertellen dat het niet gewenst is.