Inhoudsopgave
- 1 Wat wordt bedoeld met het versterkte broeikaseffect?
- 2 Wat is het natuurlijke broeikaseffect?
- 3 Wat is het broeikaseffect en hoe ontstaat het?
- 4 Wat is het belangrijkste broeikasgas?
- 5 Welk gas is verantwoordelijk voor het broeikaseffect?
- 6 Welk gas komt vrij door ontbossing?
- 7 Welk gas heeft het meeste invloed op het broeikaseffect?
- 8 Hoe werkt het broeikaseffect op aarde?
- 9 Wat is een broeikaseffect?
- 10 Wat is een broeikas effect?
Wat wordt bedoeld met het versterkte broeikaseffect?
De laatste 250 jaar zijn er veel meer broeikasgassen in de atmosfeer gekomen. Die houden extra warmte vast, waardoor sinds 140 jaar de temperatuur stijgt. Wetenschappers noemen dit het ‘versterkte broeikaseffect’. De meeste mensen hebben het gewoon over ‘het broeikaseffect’ als ze over de opwarming van de aarde praten.
Wat is het natuurlijke broeikaseffect?
Broeikasgassen zijn gassen in de atmosfeer van de Aarde of een andere planeet met het vermogen om warmtestraling te absorberen en geleidelijk in alle richtingen weer af te geven. De belangrijkste broeikasgassen in de aardatmosfeer zijn waterdamp, koolstofdioxide (CO2), methaan, lachgas (distikstofmonoxide) en ozon.
Welke straling van de aarde wordt door broeikasgassen tegengehouden?
Broeikasgassen absorberen vooral infrarode straling en kaatsen het terug naar het aardoppervlak, maar absorberen minder van de inkomende straling van de zon. Dit verhoogt de evenwichtstemperatuur op de Aarde, en wordt het broeikaseffect genoemd.
Wat is het broeikaseffect en hoe ontstaat het?
Het broeikaseffect ontstaat, omdat CO2 en andere gassen een beschermende laag vormen om de aarde. Ze laten de verwarmende stralen van de zon door, maar houden een deel van de warmte vast. Net zoals bij elk vuur ontstaat ook hier veel CO2, extra CO2. Ook in motoren gebeurt dat als er bijvoorbeeld benzine verbrandt.
Wat is het belangrijkste broeikasgas?
Waterdamp neemt bijna twee derde van het natuurlijke broeikaseffect voor zijn rekening en is daarmee het belangrijkste broeikasgas. Andere belangrijke broeikasgassen zijn kooldioxide, methaan en ozon.
Wat is een dampkring?
De dampkring, of atmosfeer, is een dunne deken van lucht om de aarde. De dampkring houdt onze planeet op een comfortabele temperatuur (ongeveer 15 graden). Het laat de warmte van de zon tot op de grond doordringen en verhindert dat de uitgaande warmte in de ruimte ontsnapt.
Welk gas is verantwoordelijk voor het broeikaseffect?
Natuurlijke broeikasgassen
- Waterdamp (H2O) is het belangrijkste van nature aanwezige broeikasgas.
- Koolstofdioxide (CO2)
- Methaan (CH4)
Welk gas komt vrij door ontbossing?
Door ontbossing neemt methaan minder snel toe. Toch blijft het aanplanten van bossen zivol als een middel ter bestrijding van het broeikaseffect. Bossen nemen het broeikasgas kooldioxide op en zorgen dus voor minder kooldioxide in de atmosfeer.
Hoe gaat het broeikaseffect in zijn werk?
Het broeikaseffect houdt de aarde van nature op temperatuur. Broeikasgassen, vooral waterdamp en kooldioxide, houden de warmte van de zon vast. De zon verwarmt de aarde, de aarde straalt de warmte weer uit. Broeikasgassen houden de warmtestraling vast.
Welk gas heeft het meeste invloed op het broeikaseffect?
De uitstoot afkomstig van fossiele oorsprong is sinds 1990 gestegen van 22 naar 36 Gt CO2/jaar (Gt = gigaton of miljard ton). Dit gas heeft van alle broeikasgassen het grootste aandeel in het broeikaseffect (meer dan 50%).
Hoe werkt het broeikaseffect op aarde?
Hoe komt CO2 in de lucht?
CO2, of koolstofdioxide, is een veelvoorkomend molecuul in de lucht. Zo komt er CO2 vrij bij langzame oxidatie zoals bijvoorbeeld de rotting van biomassa, wordt methaan (in de atmosfeer) langzaam omgezet in CO2 en komt er veel CO2 vrij bij de verbranding van bijvoorbeeld fossiele brandstoffen.
Wat is een broeikaseffect?
Het broeikaseffect is het opsluiten van hitte in de atmosfeer. De hitte wordt opgesloten door broeikasgassen; met name koolstofdioxide (C02) en de damp van water (H2O).
Wat is een broeikas effect?
Dit effect, het natuurlijk broeikaseffect, is vernoemd naar de kassen die tuinders gebruiken voor het verbouwen van groente, bloemen en planten. De gassen in de atmosfeer hebben dezelfde werking als de glazen of plastic overkapping op broeikassen; namelijk de warmte tegenhouden en zo de zo de temperatuur in de broeikas op laten lopen.
Wat is het aardse broeikaseffect?
De vergelijking tussen een broeikas en het aardse broeikaseffect gaat niet goed op. In een broeikas stijgt de temperatuur ten opzichte van de omgeving. De primaire oorzaak hiervan is dat de lucht in de kas niet wordt ververst (in tegenstelling tot buiten de broeikas).