Inhoudsopgave
Wat wordt er bedoeld met Stootvoegloos metselwerk?
Stootvoegloos metselwerk is metselwerk in een metselverband met een minimale sprong van 1 klezoor lengte in het verband, waarvan de stootvoegdikte een theoretische maat heeft van 0 mm. De stenen liggen daardoor in elke laag in principe koud tegen elkaar aan.
Hoe kun je de Lagenmaat bepalen bij metselwerk?
De lagenmaat van metselwerk is de dikte van 1 steen + 1 (horizontale) lintvoeg. Stenen kunnen bij het bakken evenwel ongelijkmatig krimpen. Leg daarom 10 stenen op hun kant naast elkaar; en bereken de gemiddelde dikte van 10 stenen en 10 lintvoegen en schrijf de maat af op een lat: de lagenlat.
Hoeveel open stootvoegen?
Voor voldoende afvoer moet één stootvoeg per 3 à 4 strekken worden opengelaten. Bij de fundering wordt wel eens overwogen om 1 stootvoeg per 2 strekken aan te houden. Vlak boven het maaiveld vinden we open stootvoegen voor ventilatie en vlak boven de fundering voor afvoer van water uit de spouw.
Hoe bereken je de Lagemaat?
De lagenlat is een lat waarop deze maat is afgetekend. De gemiddelde dikte van een steen bepaalt u door 10 stenen te stapelen en de totale hoogte te meten. Deze hoogte delen door 10 en u krijgt de gemiddelde dikte van een steen. De gemiddelde dikte van 1 steen + de dikte van de lintvoeg = DE LAGENMAAT.
Hoeveel lagen in een keer metselen per dag?
Valt wel mee, blokken van 19 cm hoog kan je zeker 8 lagen van zetten als je er de hele dag over doet.
Hoe diep is een baksteen?
De gemiddelde dikte van een waalformaat is 50 mm. In veel projecten is sprake van 16 lagen per meter. Dit betekent een lagenmaat van 62,5 mm, met andere woorden een lintvoeg van 12,5 mm.
Waar zitten open stootvoegen?
In de huizenbouw dienen open stootvoegen veelal om de achterliggende spouw te ventileren of om water af te voeren. Ze worden ook om esthetische redenen toegepast. Vaak worden ze geplaatst onder en boven gevelopeningen, kort boven het maaiveld, boven ingemetselde waterkeringen en kort onder het dak.