Wat zeg je niet tegen de bedrijfsarts?

Wat zeg je niet tegen de bedrijfsarts?

Het is absoluut onverstandig om aan te geven dat je écht niet meer wilt werken en/of terugkeren of dat je weigert om mee te werken aan het re-integratieplan dat de bedrijfsarts voor je heeft opgesteld. Als je je niet kunt vinden in dat plan, kun je aangeven wat je er niet prettig aan vindt.

Kan je baas je verplichten om weer te gaan werken als je in de ziektewet zit?

Uw werkgever kan en mag niet bepalen dat u niet ziek bent en (weer) moet komen werken. Zolang u niet bij de bedrijfsarts bent geweest en/of de bedrijfsarts niet heeft geconcludeerd dat u weer in staat bent om (eigen of passende) werkzaamheden te verrichten hoeft u dus ook niet te werken.

Heeft een arbo arts zwijgplicht?

De bedrijfsarts en arboarts hebben geheimhoudingsplicht. De gesprekken met de arts zijn vertrouwelijk. Zonder jouw toestemming mag hij niet praten over je ziekte met je werkgever, huisarts of specialist.

Wat voor vragen stelt een arbo arts?

Het gesprek bij de bedrijfsarts is een dialoog en dat betekent dat jij ook vragen mag stellen. Bijvoorbeeld over welke informatie er naar je werkgever gaat. Het beste kun je dit vragen voordat je jouw verhaal doet. Dan kun je namelijk nog beslissen om bepaalde zaken niet te vertellen.

Wat zeggen tegen bedrijfsarts burn-out?

Wees duidelijk over je beperkingen tegen de bedrijfsarts Bedrijfsartsen zijn geen psychologen en bijna nooit experts in burn-out. Daardoor kunnen ze soms onbewust beoordelingsfouten maken. Jij kunt ervoor zorgen dat de bedrijfsarts jou kan helpen door duidelijk aan hem te vertellen wat jij wel en niet kunt.

Wat vertel je de bedrijfsarts?

Wat mag een bedrijfsarts wel en niet vertellen aan uw werkgever?

  • welk werk u wel en niet kunt doen en hoe lang.
  • wat zijn/haar adviezen zijn voor op het werk, bijvoorbeeld welke aanpassingen ervoor kunnen zorgen dat u wel weer aan het werk kunt, bijvoorbeeld andere werktijden of andere taken.

Kan je solliciteren als je in de Ziektewet zit?

Dus ook wanneer je in de Ziektewet zit en graag wilt gaan werken, is dat geen enkel probleem. Je mag pas gaan solliciteren vanuit de ziektewet op het moment dat je het kunt, als je hiertoe in staat bent. Dit gebeurt altijd in overleg met je contactpersoon van het UWV.

Kan mijn werkgever mij ziek melden?

Als u ziek bent, moet u zich direct ziek melden bij uw werkgever. De regels voor ziekmelding staan in uw arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement. U hoeft de werkgever niet te vertellen wat uw klachten zijn. Wel mag uw werkgever vragen of u ziek bent door een bedrijfsongeval.

Wat mag de bedrijfsarts doorgeven aan de werkgever?

Hij mag advies geven aan je werkgever over welk werk je kunt doen en voor hoe lang. Hij kan je werkgever vertellen over de therapie die je volgt. Bijvoorbeeld of de therapie aanslaat, of dat jullie iets anders moeten proberen. Hij kan aangeven of jij en je werkgever voldoende doen aan je re-integratie.

Wat zeg je niet tegen de bedrijfsarts?

Wat zeg je niet tegen de bedrijfsarts?

Geef dus niet alleen aan wat je niet meer aankunt, maar juist ook wat je wél aan denkt te kunnen, niet wat je allemaal niet meer ziet zitten, maar juist op welke positieve aspecten je je méér zou willen richten. Bijvoorbeeld: Ik wil graag in een rustigere ruimte zitten (ipv: ik kan niet tegen die drukte)

Wie bepaalt of werknemer hersteld is?

Het wettelijk uitgangspunt is dat een werknemer in eerste instantie zelf bepaalt wanneer sprake is van ziekte en van herstel. Maar het oordeel van de bedrijfsarts of zo nodig het UWV via een deskundigenoordeel c.q. second opinion is bij twijfel vanuit werkgever leidend.

Wat ben je verplicht een bedrijfsarts te vertellen?

Het gesprek: De vragen van de bedrijfsarts gaan over wat je wél kan. Leg duidelijk uit wat voor jou mogelijk is en wat je daarvoor nodig hebt, bijvoorbeeld een rustige werkplek. Vertel ook waar je grenzen liggen, bijvoorbeeld maximaal 2 uur per dag werken.

Wat moet je een arbo arts vertellen?

Wat mag een bedrijfsarts wel en niet vertellen aan uw werkgever?

  • welk werk u wel en niet kunt doen en hoe lang.
  • wat zijn/haar adviezen zijn voor op het werk, bijvoorbeeld welke aanpassingen ervoor kunnen zorgen dat u wel weer aan het werk kunt, bijvoorbeeld andere werktijden of andere taken.

Wie meld mij beter?

Zodra u weer helemaal beter bent, meldt u dit bij uw werkgever. Ook de werkgever of bedrijfsarts kunnen u soms beter melden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de bedrijfsarts vindt dat u weer beter bent.

Wie bepaalt percentage ziekte?

De arts en de arbeidsdeskundige van UWV bepalen uw mate van arbeidsongeschiktheid. Dit gebeurt door een sociaal-medische beoordeling. U krijgt die beoordeling als u na 2 jaar ziekte niet of niet volledig aan het werk kunt.

Wat als je werkgever je niet beter meld?

Dan moet uw werkgever u beter melden. Meldt uw werkgever u niet beter? Dan kunt u bij UWV een deskundigenoordeel aanvragen. UWV beoordeelt dan of u uw eigen werk weer helemaal kunt doen.

Hoe vaak contact met werkgever tijdens ziekte?

Er zijn volgens de wet een aantal verplichte contactmomenten voor werkgevers. Namelijk: Binnen één week na de eerste ziektedag geef je de ziekmelding door aan je arbodienst of bedrijfsarts. Als je verzekerd bent tegen ziekteverzuim, moet je dit vaak al op de eerste ziektedag doorgeven.

Is doktersbezoek verlof?

Verlof en doktersbezoek Er geldt geen onvoorwaardelijk recht op doktersbezoek. Meestal is de afspraak dat werknemers zo veel mogelijk in hun vrije tijd naar de dokter of tandarts gaan. Als doktersbezoek buiten werktijd niet mogelijk is, kunt u recht hebben op kort verzuimverlof.

Hoeveel uur krijg je voor doktersbezoek?

De werkgever staat artsbezoek onder werktijd zonder meer toe. De werknemer moet artsbezoek zo veel mogelijk aan het begin óf einde van zijn werkdag plannen. De werknemer moet aantonen dat hij een arts heeft bezocht. Per artsbezoek krijgt de werknemer een maximaal aantal uren (bijvoorbeeld één of twee) doorbetaald.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven