Wat zegt de APTT?

Wat zegt de APTT?

APTT staat voor ‘activated partial-thromboplastin time’. Hiermee wordt bepaald hoe lang het duurt voor het bloed stolt. Deze bepaling wordt gebruikt om problemen in de bloedstolling te onderzoeken en om de werking van bloedverdunners te controleren.

Wat is een normale APTT?

De normale APTT is afhankelijk van het gebruikte reagens en kan 20-45sec bedragen (in het LUMC ongeveer 20-30sec, elders bijv 35-45sec). Tijdens een behandeling met IV heparine wordt een waarde nagestreefd die 1.5-2.5 maal de beginwaarde is.

Wat is PTT controle?

Het effect van coumarines wordt gecontroleerd met bloedtesten. De stolling moet immers tussen vrij nauwkeurige grenzen blijven. Daarom wordt regelmatig de stollingsgraad gemeten: deze geeft aan hoe lang iemand bloedt alvorens zijn stollingssysteem het bloeden stopt. Dit gebeurt met een test, de protrombinetijd (PTT).

Wat is hemostase APTT?

De geactiveerde partiële tromboplastinetijd, ook wel APTT genoemd, is een diagnostische test die wordt uitgevoerd om na te gaan of de bloedstolling goed functioneert. De APTT zegt iets over de intrinsieke stollingscascade. Een verlengde APTT kan wijzen op een tekort aan de stollingsfactor VIII, IX, XI en/of XII.

Wat is hemostase PT?

Protrombinetijd, afgekort PT, zegt iets over de bloedstolling via de extrinsieke route van de stollingscascade. De PT is de tijd die het kost om in een reageerbuisje bloed te laten stollen na toevoegen van een activator zoals tromboplastine ofwel weefselfactor.

Wat is PT waarde?

De PT – INR geeft aan hoeveel langzamer het bloed van een patiënt stolt ten opzichte van iemand die geen bloedverdunners slikt. Een INR uitslag van 2,0 betekent dat het bloed 2,0 maal zo langzaam stolt dan normaal het geval is.

Wat zijn stollingswaarde?

De INR-waarde (stollingswaarde) geeft aan hoe snel het bloed stolt. Van nature is de waarde rond de 1, bijbehorende stollingstijd is zo’n 10 tot 13 seconden. Een INR-waarde van 3 betekent dat het bloed 3 x langzamer stolt dan normaal: In plaats van in ± 10 seconden, stolt het bloed pas na ± 30 seconden.

Wat is de ziekte van Von Willebrand?

De ziekte van Von Willebrand is een erfelijke aandoening waarbij het bloed niet genoeg stolt. Hierdoor kunnen bloedingen zonder duidelijke oorzaak optreden en langer duren dan normaal.

Wat is een verhoogde Bloedingsneiging?

Bij een verhoogde bloedingsneiging loopt er ergens in het stollingsproces iets mis. Een bloedingsziekte kan verworven (niet-aangeboren) of erfelijk zijn. De oorzaak is vaak een tekort aan bloedplaatjes of een milde vorm van de ziekte van Von Willebrand.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven