Inhoudsopgave
Wat zegt de wet over de verantwoordelijkheid voor het voeren van het arbobeleid?
Alle werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken. Om daarvoor te zorgen is de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Werkgevers en werknemers zijn samen verantwoordelijk voor het gezond en veilig werken en voor de invulling van deze wet in de eigen organisatie of branche.
Wie is er verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden?
Werkgevers zijn primair verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden in de onderneming. De Inspectie SZW kan een boete opleggen of zelfs een proces-verbaal opmaken als een bedrijf zijn verplichtingen ter bescherming van zijn werknemers niet nakomt. …
Wie is er verantwoordelijk voor de veiligheid van de bezoeker?
Werkgever: verantwoordelijk en aansprakelijk Een werkgever is in eerste instantie steeds verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van de personen die hij in dienst heeft. Maar ook voor overige personen die onder zijn gezag werken, zoals ingeleende werknemers of bij het werken in regie.
Wat wordt verstaan onder de arbeidsomstandigheden?
Arbeidsomstandigheden zijn het fysieke, sociale en psychologische klimaat waarin wordt gewerkt. Deze kunnen worden onderscheiden van de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Het woord “arbeidsomstandigheden” wordt vaak verkort tot Arbo, onder andere in wetgeving.
Wie moet zich aan de Arbowet houden?
In de Arbeidsomstandighedenwet – of kortweg: de Arbowet – staan regels voor werkgevers en werknemers om de gezondheid, veiligheid en welzijn van werknemers te bevorderen. De Arbowet is een zogeheten kaderwet. Dat betekent dat er geen concrete regels staan, maar algemene bepalingen over het arbobeleid in bedrijven.
Wie is verantwoordelijk voor de veiligheid op de bouwplaats?
Kort gezegd: de aannemer is op grond van de UAV 2012 verantwoordelijk voor de veiligheid op de bouwplaats. Als de aannemer zijn verplichtingen niet nakomt kan de opdrachtgever hem in gebreke stellen en hem dwingen tot nakoming.
Wie is verantwoordelijk voor de veiligheid op het terrein?
In veel gevallen is de wegbeheerder het Rijk of de Gemeente. Het kan ook een particuliere eigenaar zijn, of een onderneming. In uw geval is de weg eigendom van uw werkgever. In dat geval zal uw werkgever zorg moeten dragen voor de veiligheid.