Wat zegt de WGBO over het voorlichten van patienten?

Wat zegt de WGBO over het voorlichten van patiënten?

Volgens de WGBO hebben cliënten recht op: begrijpelijke informatie over hun gezondheid (Welke informatie moet uw arts u geven?); toestemming geven voor een behandeling en bijbehorende zorg (zoals verpleging, verzorging en nazorg); inzage in het medisch dossier (dat 15 tot 20 jaar bewaard moet worden);

Hoe lang moet het cliëntendossier bewaard worden bij een eenzijdige beëindiging van de behandelingsovereenkomst?

De hoofdregel is dat een medisch dossier 20 jaar moet worden bewaard na het einde van de behandelingsovereenkomst. Dit is bepaald in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO).

Wat zegt de WGBO over privacy?

Het recht van de patiënt op bescherming van zijn privacy De zorgverlener dient de privacy van de patiënt te beschermen en te bewaren. Alles moet vertrouwelijk worden behandeld. Medische handelingen mogen alleen uitgevoerd worden als niemand anders die kan waarnemen, tenzij de patiënt daarmee instemt.

Wat is informatieplicht zorg?

De informatieplicht van jouw zorgverlener is vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Jouw zorgverlener informeert je in begrijpelijke taal over: Je gezondheidstoestand, eventuele onderzoeken die nodig zijn, (voorgestelde) behandelingen (indien gevraagd met schriftelijke toelichting).

Wat zijn de plichten van een zorgverlener?

Een zorgverlener heeft vier plichten:

  • Een zorgverlener is verplicht goede zorg te verlenen aan een patiënt.
  • Een zorgverlener moet u medisch noodzakelijke zorg geven.
  • Een zorgverlener moet een medisch dossier bijhouden.
  • Een zorgverlener moet uw identiteit controleren voordat u gebruikmaakt van zorg.

Hoe lang blijft een GGZ dossier bewaard?

De Wet verplichte ggz (Wvggz) bepaalt dat het dossier na het einde van de crisismaatregel of zorgmachtiging minimaal 5 jaar moet worden bewaard. Wij mogen deze gegevens niet eerder vernietigen, zelfs niet op jouw verzoek.

Wat is informed consent in onderzoek?

De onderzoeker geeft u een toestemmingsverklaring (ook wel: informed consent). Deze verklaring moet aan strenge eisen voldoen. Hierin staat om welk onderzoek het gaat en waar u toestemming voor geeft. Uw verklaring is geldig als u de datum en uw handtekening plaatst.

Waarom informed consent onderzoek?

Dan moet u diegene eerst informeren over de doel, aard, duur van het onderzoek en over de risico’s en bezwaren van deelname. Dit is het zogeheten informed consent en is van groot belang. Het onderzoeksprotocol moet beschrijven hoe deze toestemmingsprocedure in zijn werk gaat.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven