Wat zien ze bij een uitstrijkje?

Wat zien ze bij een uitstrijkje?

Uitstrijkjes worden gemaakt om te onderzoeken of u een voorstadium van baarmoederhalskanker hebt. Bij een normaal uitstrijkje is de kans op baarmoederhalskanker heel klein. Bij een voorstadium is er een kleine kans dat zich later baarmoederhalskanker ontwikkelt.

Waar wordt een uitstrijkje op getest?

Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen een uitnodiging voor het maken van een uitstrijkje bij de huisarts. Een uitstrijkje is het weghalen van wat slijmvlies via uw vagina. Slijmvlies is huid met een laagje slijm. Er wordt gekeken of er een bepaald virus in het slijmvlies zit: het humaan papillomavirus (HPV).

Welke pap bij uitstrijkje?

PAP 1: er zijn geen afwijkende cellen gevonden. PAP 2: er zijn enkele afwijkende cellen gevonden, maar een aanvullend onderzoek bij de gynaecoloog is niet nodig. De cellen herstellen zich vanzelf. Wel wordt na zes maanden een nieuw uitstrijkje gemaakt.

Wat betekent pap 3?

Pap 3a: er worden licht afwijkende cellen gevonden; soms spreken ze ook van lichte of matige dysplasie. Dit zijn geen kankercellen. Het advies is dan herhaling van het uitstrijkje of verder onderzoek met kolposcopie.

Hoe lang duurt het voordat uitslag van een uitstrijkje bekend?

Dan is het alsnog nodig om een uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk te laten maken om te beoordelen op afwijkende cellen. Ik heb meegedaan aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Hoe krijg ik de uitslag? U ontvangt de uitslag binnen 4 weken per brief.

Doet een uitstrijkje maken pijn?

Soms gaat de baarmoederhals een beetje bloeden nadat het uitstrijkje is gemaakt. Maar dat stopt vanzelf en duurt niet lang. Over het algemeen doet het maken van een uitstrijkje geen pijn. Het kan wel een vervelend gevoel geven als de eendenbek naar binnen gaat en als er cellen worden weggehaald.

Hoe wordt een uitstrijkje gemaakt?

De arts brengt een speculum (eendenbek) in de schede (vagina) in. Hierna wordt het speculum geopend. Zo wordt de baarmoederhals – het onderste deel van de baarmoeder – zichtbaar. De arts neemt met een houten spatel of een borsteltje cellen van de baarmoederhals af en strijkt ze uit op een glaasje.

Wat betekent pap 3a1?

Uitslag: lichte afwijking (PAP 2 of 3a1) We hebben afwijkende cellen gevonden. Deze cellen zijn geen kankercellen. Van iedere 100 vrouwen krijgen ongeveer 3 vrouwen deze uitslag. Vaak verdwijnen de afwijkende cellen vanzelf.

Wat is HPV bij een uitstrijkje?

Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen een uitnodiging voor het maken van een uitstrijkje bij de huisarts. Eerst wordt uw uitstrijkje alleen getest op het HPV. HPV is het virus dat een klein risico op baarmoederhalskanker geeft.

Wat betekent pap 3 a1?

Uitslag: lichte afwijking (PAP 2 of 3a1) Deze cellen zijn geen kankercellen. Van iedere 100 vrouwen krijgen ongeveer 3 vrouwen deze uitslag. Vaak verdwijnen de afwijkende cellen vanzelf. Het afweersysteem van het lichaam ruimt de cellen op.

Wat zijn onrustige cellen baarmoeder?

Er bevinden zich in het uitstrijkje een paar afwijkende/onrustige cellen. Deze lichte afwijking van de baarmoederhalscellen wordt soms door een vaginale infectie veroorzaakt. Deze kan worden behandeld als u er klachten van hebt. De uitslag PAP II wijst in het algemeen niet op een voorstadium van kanker.

Hoe lang moet een uitstrijkje op kweek?

Voorlopige rapportage van positieve preparaten van materialen en kweken vindt plaats volgens vastgestelde procedures waardoor de doorlooptijd tot het eerste resultaat van het onderzoek veelal binnen 1-2 dagen is.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven