Inhoudsopgave
- 1 Wat zijn botsende grondrechten?
- 2 Kunnen sociale grondrechten botsen?
- 3 Wat zijn de Nederlandse grondrechten?
- 4 Waarom EVRM?
- 5 Welke rechten heb je als burger?
- 6 Wat zijn de 23 grondrechten?
- 7 Waar ligt de grens tussen discriminatie en vrijheid van meningsuiting?
- 8 Wat gebeurt er als grondrechten botsen?
- 9 Welke twee grondrechten botsen met elkaar?
Wat zijn botsende grondrechten?
Botsende grondrechten Een veel voorkomend voorbeeld is de botsing tussen het verbod van discriminatie (artikel 1) met de vrijheid van meningsuiting (artikel 7). De rechter zal dan moeten beoordelen of er sprake is van discriminatie en zo ja, of deze uiting onder de vrijheid van meningsuiting valt of niet.
Wat als rechten botsen?
Als grondrechten botsen: De vrijheid van meningsuiting en het discriminatieverbod. Mensen die vinden dat het recht van vrije meningsuiting botst met het recht op non-discriminatie, kunnen hiervan aangifte doen en justitie vragen dit ter toetsing voor te leggen aan de rechter.
Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook is niet toegestaan. ‘ In voorkomende gevallen moet de rechter uitmaken of een school een homoseksuele leraar mag weigeren. Dit verschijnsel wordt ‘botsende grondrechten’ genoemd.
Welke vrijheidsrechten zijn in het geding?
Dat zijn bijvoorbeeld het recht op leven, het verbod van onmenselijke behandeling en het verbod van strafwetgeving met terugwerkende kracht. Wat procedurele eisen betreft, bepaalt artikel 15 EVRM dat maatregelen die verder gaan dan een reguliere inperking van vrijheidsrechten worden aangemeld bij de Raad van Europa.
Wat zijn de Nederlandse grondrechten?
Er zijn 2 soorten grondrechten:
- Klassieke grondrechten: de burgerlijke en politieke rechten. Dit zijn onder andere het kiesrecht, vrijheid van meningsuiting, recht op privacy, godsdienstvrijheid en het discriminatieverbod.
- Sociale grondrechten: de economische, sociale en culturele rechten.
Wat is een absoluut grondrecht?
Artikel 1 luidt: ‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan. ‘
Waarom EVRM?
Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) Het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) is een Europees verdrag waarin de mensen- en burgerrechten van alle inwoners van de aangesloten landen zijn vastgelegd.
Wat zijn mijn rechten als burger?
Dit zijn onder andere het kiesrecht, vrijheid van meningsuiting, recht op privacy, godsdienstvrijheid en het discriminatieverbod. Sociale grondrechten: de economische, sociale en culturele rechten. Dit zijn onder andere het recht op huisvesting, sociale zekerheid, gezondheidszorg en onderwijs.
Welke rechten heb je als burger?
Wat zijn de belangrijkste artikelen uit de grondwet?
Gelijke behandeling en discriminatieverbod.
Wat zijn de 23 grondrechten?
Dit zijn onder andere het kiesrecht, vrijheid van meningsuiting, recht op privacy, godsdienstvrijheid en het discriminatieverbod. Sociale grondrechten: de economische, sociale en culturele rechten.
Wat is een verschil tussen een voorrecht en een grondrecht?
Grondrechten kunnen worden onderverdeeld in klassieke grondrechten en in sociale grondrechten. Klassieke grondrechten bieden de burgers met name bescherming tegen de overheid, zoals het recht van vrije meningsuiting.
Waar ligt de grens tussen discriminatie en vrijheid van meningsuiting?
Zo is het verboden om in het openbaar groepen mensen te beledigen of aan te zetten tot haat, discriminatie of geweld tegen mensen vanwege hun ras, godsdienst of levensovertuiging, seksuele gerichtheid of handicap (artikel 137c en d Sr).
Dat heeft enorme gevolgen voor heel veel mensenrechten en fundamentele vrijheden, zoals de vrijheid van vergadering en betoging, de bewegingsvrijheid, de godsdienstvrijheid, het recht op privéleven (dat ook het recht om sociale contacten te onderhouden omvat), het eigendomsrecht (bijvoorbeeld van de ondernemers die hun …
Welke twee grondrechten botsen als een katholieke school weigert een islamitische docent aan te nemen?
Het is ontoelaatbaar mensen te discrimineren op persoonskenmerken waar zij zelf niets aan kunnen doen, zoals ras, handicap, leeftijd of seksuele oriëntatie. Een orthodoxe school mag een leraar wel weigeren omdat hij een andere overtuiging is toegedaan, bijvoorbeeld omdat hij atheïst is.
Wat gebeurt er als grondrechten botsen?
‘ In voorkomende gevallen moet de rechter uitmaken of een school een homoseksuele leraar mag weigeren. Dit verschijnsel wordt ‘botsende grondrechten’ genoemd. Maar vaak is de botsing van grondrechten maar schijn. Dan zijn niet de grondrechten, maar waarden en gevoelens in het geding.
Wat is de grens van vrije meningsuiting?
En als er een noodtoestand is, of het is oorlog, dan mag de overheid de vrije meningsuiting van burgers inperken. Ook mag je niet iemand zwart maken en leugens over mensen verspreiden. En je mag niet oproepen tot geweld, discriminatie of moord. Als je dat doet, ben je – in de meeste landen strafbaar.
Welke twee grondrechten botsen met elkaar?
Hoe is artikel 23 ontstaan?
Het huidige Grondwetsartikel (artikel 23) dateert grotendeels uit 1917. In dat jaar werd na jarenlange strijd een politiek compromis bereikt, waardoor er financiële gelijkstelling kwam tussen bijzonder en openbaar onderwijs. Dit artikel gaat zowel in op de historische context als op de actuele discussies.