Inhoudsopgave
Wat zijn chemische wonden?
Chemische wonden ontstaan door inwerking van stoffen zoals sterke zuren, basen, sommige zouten, chloor, traan-en oorlogsgas of vloeibare organische brandstoffen. Thermische wonden worden opgelopen door verbranding of bevriezing.
Waar moet je op letten bij chemische brandwonden?
Bij brandwonden door een chemische stof 30 minuten spoelen. Let daarbij op dat het water via de kortste weg contact met de huid verlaat om verspreiding en meer letsel te voorkomen. Probeer de stof niet te neutraliseren als je niet precies weet hoe. Dit vertraagt de eerste hulp onnodig.
Wat is een chemische verbranding?
Chemische brandwonden zijn een stuk hardnekkiger en ontstaan door inwerking van chemicaliën op de huid én alle weefsels onder je eerste huidlaag. De reactie is gelijkaardig aan thermische brandwonden, maar de chemische stof kan ook in de bloedbaan terechtkomen en vergiftiging veroorzaken.
Hoe lang moeten chemische brandwonden worden gespoeld?
Het is essentieel om de brandwonde 30 tot 60 minuten grondig met lauw water te spoelen. De urgentie is om de chemische stof ter plaatse en zo snel mogelijk na contact te verdunnen en te verwijderen.
Wat is je eerste hulpverlening EHBO bij een bijtende vloeistof op een persoon?
“Eerst water, de rest komt later!” Als gevaarlijke of bijtende producten in contact komen met huid of ogen is snel en langdurig spoelen met lauw water altijd noodzakelijk (30 min tot 2 uur in geval van alkalische stoffen). Dit geldt voor alle producten, ook zwavelzuur of ongebluste kalk.
Wat wordt bedoeld met inhalatietrauma?
Inhalatietrauma ontstaat door het inademen van schadelijke stoffen en komt met name voor bij patiënten die in een afgesloten ruimte deze stoffen hebben ingeademd. Door inademing van hete lucht, prikkelende gassen en/of dampen ontstaat de schade.
Hoe lang koel je een brandwond?
Bij elke verbranding is direct koelen onder stromend water belangrijk. Koel de brandwond 10 tot 20 minuten onder de kraan of douche. Gebruik lauw zacht stromend water. Veel (kleine) oppervlakkige tweedegraads brandwonden (blaren) kunt u zelf behandelen.
Wat geef je door aan de arts bij een vergiftiging?
Wat doe je bij een vergiftiging?
- Stop zo mogelijk de verdere blootstelling van het slachtoffer aan de gevaarlijke stof.
- Bij branderig gevoel of pijn: laat het slachtoffer de mond spoelen met water en dit vervolgens uitspugen.
- Bel of laat 112 bellen:
- Bel in overige gevallen direct met de huisarts of de spoedpost.
Wat geef je door aan een arts bij een vergiftiging?
Bel of laat 1-1-2 bellen bij bewusteloosheid, benauwdheid en suf worden, grote (uitwendige) wonden of bij een bewuste inname van gevaarlijke stoffen. Bel in alle andere gevallen met de huisarts of huisartsenpost. Meld om welke soort stof het gaat en volg het advies van de professionele hulpverlener op.