Inhoudsopgave
Wat zijn contra indicaties voor het plaatsen van een PEG sonde?
contra-indicaties voor de ingreep zelf, zoals: – stoornissen in de stolling; – stoornissen in het hartritme; – sepsis. elkaar gebruikt. Voor toedienen van voeding gebruiken wij (voedings)sonde. – de noodzaak tot peritoneale dialyse.
Wat doet sondevoeding?
Sondevoeding kan op verschillende manieren worden toegediend. Bij een neusmaagsonde gaat er een slangetje via de neus, keel en slokdarm rechtstreeks naar de maag. Deze sonde moet elke zes weken verwisseld worden en wordt vaak gekozen als de sondevoeding voor een kortere tijd gegeven wordt.
Wat is een contra indicatie voor het inbrengen van een neusmaagsonde?
Enterale voeding via een neusmaagsonde kan ook bij onrustige patiënten als een contra-indicatie gezien worden. Continue voeding via een sonde bij onrustige patiënten kan verminderde bewegingsvrijheid betekenen. Hiernaast is er ook een groter risico op dislocatie van de neusmaagsonde (Jonkers-Schuitema & Tas, 2013).
Waarom maagsonde plaatsen?
Naast voeding kan ook medicatie via de sonde worden toegediend. Een andere reden om een sonde in de maag in te brengen kan zijn om maag- en darmsappen af te voeren als de darmen niet goed werken. Het inbrengen van een maagsonde is een relatief eenvoudige handeling, wat een enkele keer kan leiden tot een bloedneus.
Wat zijn de voordelen van een neusmaagsonde en wat zijn de voordelen van een PEG sonde?
Als sondevoeding langer dan 4 tot 6 weken nodig is, kan een PEG-sonde een goede oplossing zijn. De voor en nadelen ten opzichte van een neusmaagsonde zijn: De voordelen De nadelen – Minder last van irritatie van de neus en keelholte – Minder kans op teruglopen van de sondevoeding in de mondkeelholte.
Waarom sondevoeding toedienen?
Sondevoeding kan worden voorgeschreven als u niet voldoende kan of mag eten en drinken vanwege ziekte, behandeling of een operatie. Met normale voeding wordt de voedingsbehoefte dan niet gedekt. Daardoor ontstaat risico op ondervoeding.
Hoe verzorg je een maagsonde?
Spuit de sonde na elke portie sondevoeding door met lauw kraanwater. Spuit tijdens continue voeding de sonde iedere 4 uur per dag door met 20 ml lauw kraanwater. Dient u medicijnen via de sonde toe? Spuit de sonde dan voor en na het toedienen van medicijnen door met 20 ml lauw kraanwater.
Wie mag Neusmaagsonde inbrengen?
Het inbrengen van maagsonde mag alleen door een arts of verpleegkundige gedaan worden die daarvoor bevoegd en bekwaam is: dit is namelijk een voorbehouden handeling.
Waarom is een sonde handig?
Wanneer kinderen zich verslikken komt het eten in de luchtpijp en soms zelf in de longen terecht. Dit kan zorgen voor een longontsteking. Wanneer het slikken niet veilig is, dan kan het ook nodig zijn om sondevoeding te geven.