Wat zijn de 7 facetten triage?

Wat zijn de 7 facetten triage?

De zes urgenties beschrijven hoe snel het toestandsbeeld beoordeeld moet worden.

  • U0= uitval ABCD – resuscitatie (reanimatie)
  • U1= instabiele ABCD – direct levensgevaar (onmiddellijk)
  • U2 = bedreiging ABCD of orgaanschade (zo snel mogelijk)
  • U3= reële kans op schade/humane redenen (binnen enkele uren)

Wat is een Triagecriteria?

Onder triage wordt verstaan het dynamische proces van urgentie bepalen plus de vervolg- actie. Bij dit triageproces is er geen verschil in werkwijze bij een fysieke of telefonische triage, wel in triagecriteria en vervolgacties.

Wat betekent urgentie U2?

U1 – direct levensgevaar – onmiddellijk. U2 – bedreiging vitale functies of orgaanschade – zo snel mogelijk.

Wat is urgentie triage?

Triage is het beoordelen van de urgentie van de hulpvraag, dat wil zeggen dat de doktersassistente (triagist) aan de hand van haar vragen en uw antwoorden kan bepalen met hoeveel spoed uw klacht onderzocht en behandeld moet worden.

Wat is het doel van triage?

Triage gaat over het bepalen van de urgentie bij een hulpvraag. Triage heeft als doel dat wachttijden zo kort mogelijk blijven en dat een patiënt de juiste zorg op het juiste moment krijgt bij de juiste hulpverlener.

Wat doet een Triagecentrum?

Naast hun ’triagefunctie’ krijgen de triagecentra een ‘afnamefunctie’ toegewezen die het mogelijk moet maken om de testvraag op te vangen voor elke persoon die voldoet aan de voor het testen gedefinieerde criteria2 en die niet in een residentiële of collectieve structuur is opgenomen.

Wat zijn Contactadviezen?

Contactadviezen zijn bedoeld als ‘vangnet’, zodat de beller weet wanneer hij, bij welke veranderingen, weer contact moet opnemen.

Wat is een Triageverpleegkundige?

In onze gezondheidscentra wordt triage toegepast. Met behulp van triage wordt bereikt dat een patiënt: op het juiste moment (urgentie) de juiste zorg krijgt én. bij de juiste hulpverlener (bijvoorbeeld bij de assistente, huisarts, verpleegkundig specialist of praktijkondersteuner).

Welke vragen bij triage?

De belangrijkste vraag is: is er hulp nodig en zo ja welke? Een triagist stelt altijd vragen volgens een geprotocolleerd systeem van vragen, de Nederlandse Triage Standaard (NTS). Aan het begin van elk gesprek worden ABCD-vragen gesteld.

Wat is Ondertriage?

Onder triage wordt verstaan het dynamische proces van urgentie bepalen plus de vervolgactie. Het doel is de veiligheid en doelmatigheid van de triage in de acute zorg te verhogen, zodat de patiënt zo snel mogelijk bij de juiste hulpverlener komt en de juiste behandeling of zorg krijgt.

Wat is triage in de zorg?

Na uw inschrijving bij de Spoedeisende Hulp beoordeelt een triageverpleegkundige de ernst van uw klachten en uw zorgvraag. Dit heet triage. Bij triage wordt de situatie van een patiënt snel beoordeeld zodat direct duidelijk is welke patiënt als eerste geholpen moet worden.

Wat is afdeling triage?

De afdeling Triage is een eerstehulpafdeling. Dit betekent dat patiënten die acute zorg nodig hebben, als eerste worden geholpen. Hierdoor gebeurt het soms dat u later dan het afgesproken tijdstip wordt geholpen. Ook is het mogelijk dat patiënten die later arriveren toch eerder bij een arts worden geroepen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven