Wat zijn de aandachtspunten van ergonomisch werken bij ondersteuning van een zorgvrager met mobiliteitsproblemen?

Wat zijn de aandachtspunten van ergonomisch werken bij ondersteuning van een zorgvrager met mobiliteitsproblemen?

Het verplaatsen van patiënten zijn belastende taken voor het verzorgend personeel….Daarvoor zijn allerlei hulpmiddelen bedacht, die noodzakelijk zijn om de belasting op de rug binnen de aanvaardbare grenzen te houden:

  • Tilliften.
  • Elektrisch verstelbaar bed.
  • Verstelbare douchestoel.
  • Glijzeilen.
  • Steunkousslide.

Wat is een glijzeil?

Een glijzeil, ook wel rollaken genoemd, is een klein laken dat gemaakt is van een speciale gladde stof. Hiermee kan iemand gemakkelijker verplaatst worden in het bed.

Welke Til en Transferhulpmiddelen zijn er?

Denk hierbij aan glijplanken, glijmatten en accessoires voor liggende en/of zittende transfer, bijvoorbeeld van bed naar bed, van bed naar rolstoel en van rolstoel naar toilet.

Wat gebeurt er als je niet ergonomisch werkt?

Soms is er sprake van RSI-klachten, maar dat hoeft zeker niet. Een verkeerde houding of een niet optimale inrichting van de werkplek kunnen deze klachten veroorzaken. Ook hoofdpijn en spataderen zijn bijvoorbeeld klachten die veroorzaakt kunnen worden door de verkeerde houding of werkplek.

Waarom is ergonomisch werken in de zorg belangrijk?

In het kort zorgt ergonomisch werken ervoor dat de mentale en fysieke gezondheid van de werknemers tijdens het werk volledig in orde zijn. Je kunt dit zien als een totaalplaatje. Met ergonomie op kantoor zorg je ervoor dat zowel de medewerker als ook het bedrijf optimaal van elkaar profiteren.

Waarom gebruik je een glijzeil?

U gebruikt glijzeilen of andere transferhulpmiddelen om iemand te verplaatsen of in een andere houding te brengen. Bijvoorbeeld in, naar of uit bed. Glijzeilen heten ook wel glijlakens.

Waarom een glijzeil?

Een glijzeil is een hulpmiddel waarmee het gemakkelijker is om een zorgbehoevende te verplaatsen op een bed. Dit kan nodig zijn om de cliënt omhoog te verplaatsen, zijwaarts te verplaatsen, draaien of kantelen en voor wisselligging. Ook kan een glijzeil gebruikt worden bij de transfer van een bed naar een brancard.

Hoe gebruik je een Steeklaken?

Steeklakens zijn matrasbeschermers voor incontinentie, ookwel incontinentielakens genoemd. Steeklakens hebben verschillende afmetingen voor elk matras. Dankzij de waterdichte, absorberende tussenlaagjes, wordt urineverlies/lekkage opgeslagen in de bed onderlegger.

Hoe gebruik je een ziekenhuisbed?

Het bed kan onbedoelde bewegingen maken. Daarom is het gevaarlijk om op het bed te leunen of erop te klimmen. Gebruik het bed, of het bedhek ook niet als opstapje of zitplaats. Om ongelukken te voorkomen, kunt u kinderen beter niet zonder toezicht bij het bed laten of met het bed laten spelen.

Wat is een Transferhulpmiddel?

Er zijn verschillende transferhulpmiddelen die het verplaatsen van mensen eenvoudiger maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan transferplanken, draaischijven of glijzeilen voor liggende en/of zittende transfers, bijvoorbeeld van bed naar bed, van bed naar (rol)stoel of van rolstoel naar toilet.

Wat zijn tilhulpmiddelen?

Soms lukt het niet om zelf op te staan na een val. Daar kan je zorgverlener bij helpen, al kan dat voor hem of haar fysiek zwaar zijn. Een tilhulpmiddel kan je zorgverlener ondersteunen. Zo wordt je zorgverlener niet te zwaar belast en ben jij snel weer op de been.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven