Inhoudsopgave
- 1 Wat zijn de bijwerkingen van een Mirena spiraal?
- 2 Hoe lang heb je last van een spiraaltje?
- 3 Hoe lang duurt het voor de menstruatie terug komt na het verwijderen van het spiraaltje?
- 4 Kan je een spiraaltje laten zitten?
- 5 Hoe lang klachten na plaatsen Mirena?
- 6 Kan een spiraal pijn doen?
- 7 Hoe lang bloedverlies na Koperspiraal?
- 8 Wat voel je als je spiraaltje niet goed zit?
- 9 Hoelang ongesteld na spiraal?
- 10 Hoe zit een spiraaltje vast?
Wat zijn de bijwerkingen van een Mirena spiraal?
Uw menstruatie kan onregelmatig worden of wegblijven. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts. Andere bijwerkingen zijn rugpijn, buikpijn, misselijkheid, hoofdpijn, pijnlijke of gespannen borsten, dikke enkels en voeten, minder zin in vrijen.
Wat gebeurt er na verwijderen Mirena?
Als het Mirena-spiraaltje is verwijderd, komt de normale menstruatie meestal snel weer terug, tenzij je in de menopauze zit. Er zijn echter gevallen bekend waarin het enige maanden duurt voordat er weer een normaal menstruatiepatroon is ontwikkeld. Door het gebruik van de Mirena is het bloedingspatroon verstoord.
Kan de Mirena spiraal verschuiven?
Omdat het spiraal los in je baarmoeder zit kan hij met de cyclus wat verschuiven en zakken. Daardoor kan het zijn dat de ene keer de draadjes langer zijn dan de andere keer.
Hoe lang heb je last van een spiraaltje?
Het is normaal dat je na de plaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik krijgt. Onregelmatig bloedverlies komt ook voor omdat het lichaam moet wennen aan het spiraaltje. Deze klachten kunnen 3 tot 6 maanden duren, hierna is het lichaam gewend aan het spiraaltje.
Kan je lichaam een spiraal afstoten?
Uitzakken of afstoten van het spiraaltje. Dit kan ook gebeuren zonder dat u het merkt. Hierdoor vermindert de betrouwbaarheid. Uw arts zal u na vier tot twaalf weken onderzoeken op de ligging van het spiraaltje en daarna elk jaar.
Hoe reageert je lichaam na verwijderen spiraal?
Het gevoel is niet te vergelijken met het plaatsen van een spiraal. Na het verwijderen van een spiraal kun je die dag enkele druppels bloed verliezen. Heb je heviger bloedverlies of houdt het langer aan, neem dan contact op met de huisarts. Al kun je de draadjes voelen, je spiraal zelf verwijderen is geen goed idee.
Hoe lang duurt het voor de menstruatie terug komt na het verwijderen van het spiraaltje?
Tijdens de eerste maanden na het inbrengen zal soms onregelmatig bloedverlies optreden, meestal druppelsgewijs. Dit kan langere tijd aanhouden. Na 3 tot 6 maanden neemt dit af tot enkele dagen bloedverlies per maand.
Als je het spiraaltje net hebt kun je 1 of meer bijwerkingen hebben:
- hoofdpijn.
- pijn in je borsten.
- puistjes.
- haaruitval.
- lichte somberheid.
- meer afscheiding uit je vagina. Dit kan meestal geen kwaad.
Wat doet een Mirena spiraal?
Het spiraaltje werkt direct na het plaatsen. Zaadcellen komen moeilijker door slijm van de baarmoedermond en een bevruchte eicel kan zich niet nestelen in het baarmoedervlies. Aan het spiraal zitten twee draadjes vast die uit de baarmoederhals hangen. Hier merken jij en je partner niets van tijdens het vrijen.
Hoe gebruik je een hormoonspiraaltje?
Je huisarts of gynaecoloog brengt het spiraaltje via de vagina in de baarmoeder. Dat gebeurt met een dun hulsje, waar het spiraaltje in zit. Een uur voor het plaatsen van het spiraal kan je een pijnstiller nemen. Dat kan eventuele pijn of krampen verminderen.
Kan je een spiraaltje laten zitten?
Een hormoonspiraaltje en de Ballerine kunnen vijf jaar lang blijven zitten, de hormoonvrije T-Safe spiraal zelfs tien jaar. Dat is een groot voordeel voor vrouwen die anticonceptie voor een langere periode willen, maar geen permanente, onomkeerbare methode wensen.
Kan een Mirena spiraal uitwerken?
Nou ja, 5 jaar lang tenminste. Het spiraaltje blijft namelijk niet eeuwig werkzaam. De hormoonspiraaltjes Mirena en de Kyleena bieden je 5 jaar bescherming tegen zwangerschap, een koperspiraal 10 jaar. Het is verstandig om ‘m daarna te laten verwijderen of te laten vervangen.
Hoelang kan je last hebben van het inzetten van een spiraaltje?
Hoe lang klachten na plaatsen Mirena?
Na het plaatsen kan er wat vaginaal bloedverlies optreden sommige vrouwen voelen zich wat misselijk of draaierig. Neem dan extra rust. Ook kun je 1-2 dagen menstruatie-achtige klachten houden.
Kan je verdikken van een spiraaltje?
Bij het hormonaal spiraal komt gewichtstoename niet zo vaak voor. Het is vooral bij de pil dat het gewicht van de vrouw de hoogte in kan gaan, dit komt dan door de ophoping van vocht. Acne kan wel voorkomen bij het hormonaal spiraal, maar ook bij andere anticonceptiemiddelen.
Kun je seks hebben met een spiraal?
Zodra je zin hebt, kan je weer gewoon vrijen. Ook direct na plaatsing van het spiraaltje. Het spiraaltje zit veilig in de baarmoeder, het kan dus geen kwaad.
Kan een spiraal pijn doen?
Is het plaatsen van een spiraaltje pijnlijk? Het plaatsen van een spiraaltje geeft kortdurend een krampende pijn onder in de buik, vergelijkbaar met een menstruatie. Deze pijn gaat meestal binnen een paar minuten weer weg.
Wat gebeurt er met je lichaam na verwijderen spiraal?
Kan een spiraal zakken?
Kan mijn spiraaltje naar beneden zakken? Het spiraaltje wordt boven in de baarmoeder geplaatst. Tijdens de menstruatiecyclus beweegt het spiraaltje in de baarmoeder op een natuurlijke manier en kan dus soms iets naar beneden zakken. Maar zolang het spiraaltje in de baarmoederholte zit ben je beschermd.
Hoe lang bloedverlies na Koperspiraal?
Na het plaatsen kun je wat bloedverlies hebben. Dit komt van de baarmoedermond af. Ook gaat de baarmoeder reageren op de spiraal en de hormonen die ervan worden afgegeven (bij een hormoonspiraal). Hierdoor kun je in de eerste weken tot ongeveer 3 maanden regelmatig doorbraakbloedingen hebben, ook wel spotting genoemd.
Kun je ongesteld worden met spiraaltje?
Wanneer je een hormoonspiraaltje draagt, heb je zelf geen invloed op je menstruatie. Een ongesteldheid overslaan, verschuiven of uitstellen is niet mogelijk. Bij sommige vrouwen verandert de menstruatie, of blijft het zelfs helemaal weg.
Hoe lang buikpijn na plaatsen Mirena?
Wat voel je als je spiraaltje niet goed zit?
Als u een hard stukje in de baarmoedermond voelt, dan is dat het pootje van de spiraal. Het spiraaltje zit dan niet meer goed in uw baarmoeder. Gebruik dan tijdelijk een condoom en maak een afspraak bij uw huisarts.
Hoe veilig is de Mirena spiraal?
Het Mirena spiraal is een betrouwbare anticonceptiemethode. Je hoeft bij dit spiraaltje voor meerdere jaren niet meer aan anticonceptie te denken. Dit spiraaltje biedt namelijk 6 jaar bescherming tegen zwangerschap. De werkzame stof is levonorgestrel.
Kun je in de overgang zijn met een spiraaltje?
Als je de pil doorslikt, heb je geen last van de overgang Dat geldt ook voor de Mirena-spiraal.
Hoelang ongesteld na spiraal?
Hoe lang duurt de pijn na het plaatsen van een spiraaltje?
Soms kun je de eerste 24 uur na de plaatsing soms nog wat (menstruatie-achtige) krampen ervaren. We raden je aan om een uur voor het plaatsen paracetamol 1000 mg of ibuprofen 400 mg in te nemen. De pijnstilling werkt ongeveer 4-6 uur, mocht je na die tijd hevige pijn krijgen (zeldzaam) neem dan contact met ons op.
Hoe lang bloedverlies na spiraal?
Indien een hormoonhoudend spiraal (Mirena) is geplaatst, is het gebruikelijk dat het bloedverlies nog enkele weken als een soort gekleurde afscheiding kan aanhouden. U hoeft hierover niet eerder dan 6 weken na uw polikliniekbezoek contact op te nemen, tenzij u koorts hebt en heftige buikpijn.
Hoe zit een spiraaltje vast?
Het spiraaltje wordt ingebracht via een dun hulsje, dat naar binnen wordt geschoven. Het hulsje wordt vervolgens weer uit de vagina gehaald, waarna het spiraaltje achterblijft. De draadjes, die aan het spiraaltje vast zitten, worden op maat geknipt.
Hoe vaak komt het voor dat spiraal niet goed zit?
Na het inbrengen van een spiraal is er een hele kleine kans dat het spiraal niet goed blijft zitten. Dit komt het meeste voor bij de 1e menstruatie na het plaatsen of bij heel heftige menstruaties. Dit zien we voornamelijk bij de koperspiralen in de eerste 3 menstruaties.
Hoe veilig is het spiraal?
Heel betrouwbaar: je kunt het spiraaltje niet vergeten (zoals de pil). Je hoeft er maar eens in de 5 tot 10 jaar aan te denken. Het spiraaltje is ook betrouwbaar als je overgeeft of diarree hebt. Niemand ziet dat je anticonceptie gebruikt.