Inhoudsopgave
Wat zijn de effecten van de overheidsmaatregelen op de inkomensverdeling?
In Nederland is er sprake van progressieve inkomstenbelasting waarbij de hogere inkomens relatief meer belasting betalen. En hebben mensen met een laag inkomen recht op diverse uitkeringen, toeslagen of subsidies. Op die manier zorgt de overheid voor gedeeltelijke herverdeling van het inkomen.
Wat zegt een Gini Coefficient?
De Ginicoëfficiënt is een maatstaf voor de inkomens- of vermogensongelijkheid. De waarde van de Ginicoëfficiënt G ligt tussen 0 en 1. Bij een volkomen gelijke verdeling is G gelijk aan nul. Als het totale inkomen (vermogen) geconcentreerd is bij één huishouden (totale ongelijkheid) dan is G gelijk aan 1.
Hoe komt het dat er inkomensverschillen zijn?
Door de vergrijzing kwamen er steeds meer AOW’ers en door de verslechterde economie groeide de groep met een werkloosheids- of bijstandsuitkering. Dit had tot gevolg dat er steeds meer huishoudens rond moesten komen van geen of een gering primair inkomen, waardoor de inkomensongelijkheid toenam.
Waarom zijn er inkomensverschillen?
kunnen bijvoorbeeld zijn: verschil in talent, ervaring, opleiding, verantwoordelijkheid, zwaarte van het werk, schaarste m.b.t. de deskundigheid, traditie, etc.
Wat geeft de Lorenzcurve weer?
De Lorenzcurve is een grafiek die laat zien hoe het totale inkomen van een land verdeeld is over de bevolking. De lijn begint altijd in de oorsprong (0% van het inkomen wordt verdiend door 0% van de mensen) en eindigt altijd op het punt waar 100% van het inkomen wordt verdiend door 100% van de mensen.
Hoe moet je een Lorenz-curve aflezen?
Hoe groot de inkomensongelijkheid is kun je aflezen in de Lorenz-curve. Hierin kun je aflezen hoeveel van het verdiende inkomen in een land naar het armste en hoeveel naar het rijkste gedeelte van de bevolking gaat. De gini-coëfficiënt geeft vervolgens aan hoeveel ongelijkheid er is in een land.
Wat laat de Lorenz-curve zien?
De Lorenzcurve is een grafiek die laat zien hoe het totale inkomen van een land verdeeld is over de bevolking. Hierdoor laat de Lorenzcurve zien hoe groot het verschil is tussen arm en rijk. Op de x-as staat het percentage van de bevolking (0% – 100%) en op de y-as het percentage van het totale inkomen (0% – 100%).