Wat zijn de gevaren van diabetes?

Wat zijn de gevaren van diabetes?

De complicaties van diabetes zijn gevolgen aan o.a. de voeten, zenuwen, ogen, nieren en hart- en bloedvaten. Complicaties kunnen ontstaan doordat hoge bloedsuikers na een tijdje bloedvaten en zenuwen beschadigen.

Welke Langetermijncomplicaties kunnen optreden bij zorgvragers met diabetes mellitus?

Zenuwstelsel. Langdurig te hoge bloedglucosewaarden kunnen ook leiden tot verslechtering van de zenuwen (zogenaamde neuropathie), waardoor bijvoorbeeld het tastgevoel minder kan worden. Daarnaast wordt men gevoeliger voor infecties. Ook kunnen er complicaties optreden aan de voeten, nieren en ogen.

Wat zijn de risico’s van suikerziekte?

Complicaties van diabetes

  • beschadiging van hart- en bloedvaten (“atherosclerose”)
  • beschadiging van het netvlies (“retinopathie”)
  • beschadiging van de nieren (“nefropathie”)
  • beschadiging van de zenuwen (“neuropathie”)
  • zweren en infecties van de voeten en onderbenen (diabetische voet)

Wat zijn nierfalen bij diabetes?

Nierfalen bij diabetes. Schade aan de nieren door diabetes noemen we diabetische nefropathie (nefron = nier, pathie = ziekte). Het kan zowel ontstaan bij patiënten met diabetes vanaf jonge leeftijd als bij patiënten bij wie pas op latere leeftijd diabetes is vastgesteld.

Wat is een schade aan de nieren door diabetes?

Schade aan de nieren door diabetes noemen we diabetische nefropathie (nefron = nier, pathie = ziekte). Het kan zowel ontstaan bij patiënten met diabetes vanaf jonge leeftijd als bij patiënten bij wie pas op latere leeftijd diabetes is vastgesteld. Bij nierfalen gaat de functie van de nieren over een periode van jaren geleidelijk achteruit.

Kan nierschade ontdekt worden tijdens diabetescontrole?

Nierschade kan ontdekt worden tijdens je jaarlijkse diabetescontrole. Bij dit onderzoek meten ze je bloeddruk. Ook testen ze via urine-onderzoek of het eiwit albumine in je urine zit. Via bloedonderzoek gaan ze na hoeveel afvalstoffen daarin voorkomen.

Wat is de prognose van diabetes type 2?

Wat is de prognose van diabetes mellitus type 2? De prognose (toekomstperspectief) van DM2 is erg moeilijk te voorspellen en sterk afhankelijk van de regulatie van de bloedsuiker, cholesterol en bloeddruk. De meeste mensen die goed gereguleerd zijn krijgen geen of slechts weinig complicaties.

Wat zijn de gevaren van diabetes?

Wat zijn de gevaren van diabetes?

Complicaties van diabetes

  • beschadiging van hart- en bloedvaten (“atherosclerose”)
  • beschadiging van het netvlies (“retinopathie”)
  • beschadiging van de nieren (“nefropathie”)
  • beschadiging van de zenuwen (“neuropathie”)
  • zweren en infecties van de voeten en onderbenen (diabetische voet)

Wat zijn de gevolgen van diabetes op lange termijn?

Langdurig te hoge bloedglucosewaarden kunnen ook leiden tot verslechtering van de zenuwen (zogenaamde neuropathie), waardoor bijvoorbeeld het tastgevoel minder kan worden. Daarnaast wordt men gevoeliger voor infecties. Ook kunnen er complicaties optreden aan de voeten, nieren en ogen.

Is suikerziekte ernstig?

Gevolgen diabetes Extreem lage bloedglucosewaarden kunnen zelfs leiden tot een coma. Hoge bloedglucosewaarden (hyperglycaemie) veroorzaken klachten zoals dorst, veel plassen, vermoeidheid en infecties, vooral aan de urinewegen (Bilo et al., 2016). De klachten die hier genoemd zijn, treden op korte termijn op.

Waarom moet je veel plassen als je diabetes hebt?

Diabetes mellitus (suikerziekte): door een te hoge concentratie van suiker in het bloed maak je meer urine aan om deze uit te scheiden. Ook in de urine is de suikerconcentratie verhoogd. Diabetes insipidus: bij deze aandoening wordt er in de hersenen te weinig antidiuretisch hormoon (ADH) uitgescheiden.

Wat zijn de bijwerkingen van diabetes type 2?

Symptomen van diabetes type 2

  • veel dorst en last hebben van een droge mond.
  • veel plassen.
  • veel moe zijn.
  • last van ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien.
  • slecht genezende wondjes.
  • kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen.
  • infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking.

Kan je aan een hypo overlijden?

Wordt de glucosewaarde echt te laag, dan val je flauw. In het ergste geval kan dat leiden tot coma, blijvende hersenschade of de dood. Want ook de hersencellen hebben dan een tekort aan glucose en ‘vallen uit’. Het is bij een hypo daarom nodig om direct wat zoets te eten of te drinken.

Wat doet een hypo met je hersenen?

Hersenen hebben constant glucose nodig als brandstof. Maar tijdens een hypo is er een tekort aan glucose. Uit het onderzoek bleek dat de hersenen van mensen met diabetes zichzelf tijdens een milde hypo aan de gang houden met een noodbrandstof: melkzuur.

Waarom is diabetes type 2 gevaarlijk?

Mensen met diabetes type 2 (suikerziekte) hebben onbehandeld een te hoog bloedsuikergehalte. Door hoge bloedsuikers kunnen complicaties ontstaan, zoals hart- en vaatziekten, nierziekten en slechtziendheid. Mensen met overgewicht hebben een grotere kans om diabetes type 2 te krijgen.

Wat is een ernstig verhoogde bloedsuiker?

Op een niet nuchtere maag gelden waarden tussen 7,8 en 11 mmol/l als verhoogde waarden. Komt uw bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l, dan hebt u te hoge bloedsuiker en is er sprake van diabetes.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven