Inhoudsopgave
Wat zijn de gevaren van dotteren?
Toch is er altijd een risico op complicaties tijdens en na het dotteren:
- Hartritmestoornissen.
- Overgevoeligheidsreactie op de contrastvloeistof.
- Hartinfarct of herseninfarct doordat een deel van de vernauwing losschiet.
- Kramp van de kransslagader.
- Een breuk in een bloedvatwand.
- Nabloeden van de wond.
- Bloedstolsels.
Wat zijn de gevolgen van stents?
Bij een klein deel van de patiënten met een stent worden de bloedcellen kleverig en plakken zij aan elkaar om zo een kleine massa – of stolsel te vormen. Wanneer een bloedstolsel wordt gevormd, kan deze de vrije bloedstroom door een slagader blokkeren en een hartaanval of zelfs overlijden tot gevolg hebben.
Kan een stent pijn doen?
Meestal verloopt de behandeling zonder problemen. Soms zijn er bijverschijnselen zoals afwijkingen van het hartritme, een overgevoeligheidsreactie op het contrastmiddel, pijn op de borst of een bloeduitstorting op de plaats waar de katheter werd ingebracht.
Hoe lang houdt een stent?
Hoelang moet de stent blijven zitten? U moet er rekening mee houden dat u een stent voor de rest van uw leven heeft. Stents zijn zo ontwikkeld dat ze permanent in uw kransslagader blijven zitten om blijvende ondersteuning te bieden.
Kan dotteren onder narcose?
Voor een dotterbehandeling is geen narcose nodig. De arts verdooft de plek waar hij de katheter inbrengt. Dit is meestal een slagader in de lies of pols.
Waarom moet je gedotterd worden?
Bij een hartinfarct zijn één of meerdere bloedvaten van het hart, de kransslagaders, afgesloten waardoor het hart niet van zuurstof wordt voorzien. Daarom wordt een patiënt gedotterd: via een slangetje in de pols of lies wordt een ‘ballonnetje’ opgeblazen in de afgesloten kransslagader waardoor deze weer open gaat.
Hoe lang duurt dotteren kransslagader?
De eigenlijke behandeling duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur. Voor de cardioloog met dotteren kan beginnen, maakt hij eerst een aantal beelden van de kransslagader waarin de vernauwing zit. Dit gebeurt op dezelfde manier als bij een hartkatheterisatie. Hierover kunt u meer lezen in de folder Hartkatheterisatie.
Hoe lang duurt herstel na stent?
Het plaatsen van een stent is een minimaal-invasieve ingreep. Veel patiënten kunnen het ziekenhuis kort na de ingreep al verlaten. De meeste mensen kunnen na ongeveer een week weer aan het werk gaan en hun normale dagelijkse bezigheden weer oppakken.
Hoe lang duurt het plaatsen van een stent?
Hoe lang duurt de ingreep? Dotteren duurt gemiddeld tussen een half uur en een uur.
Hoelang duurt het plaatsen van een stent?
Hoe lang moet je blijven na dotteren?
Voor het herstel na een dotterbehandeling staat circa een week. Na de behandeling is het belangrijk om een aantal dagen rustig aan te doen. Dit houdt in: Wond ontlasten.
Kan je oud worden met stents?
Na de plaatsing van een stent kunt u wellicht zelfs al sneller uw normale leven hervatten.