Wat zijn de grenzen van vrije meningsuiting?
Ontdek de grenzen van vrije meningsuiting: 1. Aanzetten tot discriminatie, haat, geweld of segregatie* tegen anderen, in het openbaar, doelbewust en om een welbepaalde reden 2.
Wat is de vrijheid van meningsuiting?
Vrijheid van meningsuiting of vrijheid van expressie is de vrijheid van burgers om hun overtuigingen kenbaar te maken, zonder voorafgaande controle door de staat. De vrijheid van meningsuiting is niet absoluut, net als de meeste andere grondrechten. Zo zijn belediging en smaad onder bepaalde omstandigheden strafbaar.
Hoe is de vrijheid van meningsuiting beschermd in de grondwet?
Vastgelegd in de Grondwet: geen toestemming nodig van de overheid De vrijheid van meningsuiting is in Nederland beschermd in artikel 7 van de Grondwet. Dit grondwetsartikel regelt in de eerste plaats dat niemand vooraf toestemming van de overheid nodig heeft om iets te schrijven of te zeggen. Dat noemen we het verbod van censuur.
Wat is vrijheid van meningsuiting?
Vrijheid van meningsuiting is voor iedereen een belangrijk mensenrecht, maar dat geldt ook voor het recht om niet gediscrimineerd te worden. Niemand wil achtergesteld of uitgesloten worden omdat hij of zij een bepaalde afkomst, huidskleur of godsdienst heeft. Ook het verbod op discriminatie behoort tot de kern van de mensenrechten.
Wat is het recht op vrijheid van meningsuiting?
Het recht op vrijheid van meningsuiting is dan ook een van de bekendste mensenrechten. Uit onderzoek van het College blijkt dat veel mensen deze vrijheden heel waardevol vinden, maar dat de waardering voor een bepaalde uiting of demonstratie wel afhankelijk kan zijn van het onderwerp. De vrijheid van meningsuiting heeft grenzen,
https://www.youtube.com/watch?v=KgoCRufLtUM