Inhoudsopgave
- 1 Wat zijn de klachten bij tekort aan vitamine B12?
- 2 Hoe kun je merken dat je vitamine B12 injecties krijgt?
- 3 Wat doet B12 tekort in je lichaam?
- 4 Welke mensen lopen een verhoogde kans op anemie door gebrek aan vitamine B12?
- 5 Waar heb je vitamine B12 voor nodig?
- 6 Is het mogelijk vitamine B12 zomaar te slikken?
- 7 Wat kun je zelf doen aan vitamine B12 tekort?
- 8 Wat moet je eten bij vitamine B12 tekort?
Wat zijn de klachten bij tekort aan vitamine B12?
Klachten door een laag vitamine B12 kunnen zijn:
- zenuwproblemen: tintelingen. minder gevoel in de vingers. minder gevoel in de voeten, gevoel dat u op vilt loopt. een been voelt koud aan.
- bloedarmoede. Door bloedarmoede kunt u last hebben van: een moe en zwak gevoel. snel kortademig worden bij inspanning. duizeligheid.
Hoe kun je merken dat je vitamine B12 injecties krijgt?
Behalve eventueel wat rode urine (bij intraveneuze toediening), wat onschuldige verkleuring van de huid en eventuele zachte ontlasting, worden er verder geen bijwerkingen gemeld. Serumwaarde B12 na injecteren zegt niets over de hoeveelheid B12 die in de weefsels terecht komt.
Wat is de oorzaak van vitamine B12 tekort?
Een vitamine B12 tekort kan ontstaan door: Een tekort aan voedingsmiddelen met vitamine B12. Een auto-immuun ziekte of infectie die er voor zorgt dat vitamine B12 niet goed wordt opgenomen. Een operatie waarbij een deel van de maag wordt verwijderd.
Is een tekort aan vitamine B12 erfelijk?
B12-deficiëntie kan een erfelijke factor hebben Soms zijn complete families getroffen. Eerst de ouders (of een ouder), daarna de (jonge) kinderen.
Wat doet B12 tekort in je lichaam?
Vitamine B12 is nodig voor uw bloed en zenuwen. Te weinig vitamine B12 in het lichaam kan klachten geven, zoals gevoelloze vingers en tenen, tintelingen, bewegingen gaan minder precies, problemen met uw evenwicht.
Welke mensen lopen een verhoogde kans op anemie door gebrek aan vitamine B12?
Bij ouderen wordt een vitamine B12-tekort met name veroorzaakt door voedings-cobalamine-malabsorptie (>60%) en pernicieuze anemie (15-20%).
Welke patiënten krijgen vitamine B12 injectie?
Bij patiënten met risicofactoren zoals atrofie van het maagslijmvlies, slechte voeding zoals bij alcoholmisbruik, chronische darmziekten en gebruik van zuurremmers of metformine dient men eerder aan een vitamine-B12-tekort te denken.
Hoe maak je vitamine B12 aan?
Vitamine B12 komt vrijwel alleen in dierlijke producten voor omdat het wordt gemaakt door bepaalde bacteriën in het maag-darmkanaal van dieren. Ook mensen maken op die manier vitamine B12 aan in de dikke darm, maar ons lichaam neemt deze vitamine B12 daar niet op.
Waar heb je vitamine B12 voor nodig?
Is het mogelijk vitamine B12 zomaar te slikken?
Opnameprobleem. Er kan in dat geval sprake zijn van een opnameprobleem, dat weer allerlei oorzaken kan hebben, legt Wolffenbuttel uit. “Ga dus nooit zomaar pillen slikken of B12-injecties nemen, maar laat altijd eerst een diagnose stellen”, is zijn advies.
Hoe lang voor vitamine B12 tekort is aangevuld?
Een behandeling om een functioneel tekort aan vitamine B12 aan te vullen, duurt 8 tot 16 weken. Bij ernstige tekorten gaan we vaak 6 maanden tot 1 jaar door zolang er nog vooruitgang optreedt. Omdat vitamine B12 en foliumzuur wateroplosbaar zijn, treedt er geen overdosering op.
Hoe lang mag je vitamine B12 slikken?
Die voorraad is voldoende voor minimaal drie jaar tot soms wel tien jaar. Steeds meer mensen slikken extra B12 (supplementen), omdat ze er niet genoeg van binnenkrijgen via hun voeding. Deze voedingsstof zit namelijk alleen in dierlijke producten; vlees, vis, eieren en zuivel.
Wat kun je zelf doen aan vitamine B12 tekort?
Wat kun je zelf doen bij vitamine B12-tekort? Als je een vitamine B12-tekort hebt door te weinig inname van producten die vitamine B12 bevatten kun je zelf iets doen aan het tekort door je voeding aan te passen. Dierlijke voedingsproducten bevatten vitamine B12. Denk daarbij aan melk, vlees, vis en eieren.
Er bestaan vele oorzaken voor een tekort aan vitamine B12. Deze zijn onder te verdelen in 4 categorieën: verminderde inname (geen/te weinig dierlijke producten in de voeding), een gestoorde opname, aangeboren stoornissen in de B12-stofwisseling, en overige oorzaken.
Wat moet je eten bij vitamine B12 tekort?
Wie regelmatig dierlijke producten inneemt, zoals vlees, vis, eieren en zuivel, krijgt ruim voldoende vitamine B12 binnen. Ook wie vitaminesupplementen slikt, met daarin vitamine B12, krijgt meer dan voldoende vitamine B12 binnen.
Welke patienten krijgen vitamine B12 injectie?