Wat zijn de klachten van een hiv-infectie?
De klachten van een acute hiv-infectie zijn: 1 Huiduitslag 2 Koorts 3 Keelpijn 4 Zware hoofdpijn
Hoe voorkom je besmetting met hiv?
In de gewone dagelijkse omgang is er geen risico op besmetting met hiv. Met een zorgvuldige dagelijkse behandeling met medicijnen verdwijnt hiv uit je bloed. Als hiv uit je bloed is verdwenen ben je ook niet meer besmettelijk. Het is daarbij heel belangrijk om de medicijnen dagelijks te blijven nemen.
Wat is een hiv virus?
Hiv is dus een virus dat de afweer tegen ziekteverwekkers bij mensen (het immuunsysteem) verzwakt. Het betreft een agressief virus: hiv-besmetting kan uiteindelijk leiden tot het krijgen van aids (Acquired Immuno Deficiency Syndrome). Het virus kan bepaalde witte bloedcellen, de CD4 cellen, infecteren.
Kan ik niet van hiv genezen?
Je kunt niet van hiv genezen. Het virus verdwijnt niet uit je lichaam. Maar hiv is wel goed te behandelen. Hiv-medicijnen. Hiv-medicijnen onderdrukken het virus. Hierdoor verminderen je klachten en word je niet ziek. Je krijgt dan geen aids. Hoe eerder je begint, hoe beter.
Kan je besmet worden met hiv?
Als je besmet raakt met hiv kun je milde klachten krijgen die lijken op griep: een algeheel ziektegevoel, hoofdpijn, koorts, spierpijn en opgezette lymfeklieren. Niet iedereen krijgt deze klachten. Daarna volgt een periode vrijwel zonder klachten. Deze periode kan jaren duren.
Hoe krijg je een hiv-test?
Voor een hiv-test neemt de arts of verpleegkundige een buisje bloed af. Dit wordt naar het laboratorium gestuurd. Daar testen ze of er hiv of antistoffen tegen hiv in je bloed zitten. Hieraan kan de arts zien of je hiv hebt (hiv-positief). Je krijgt de uitslag van de hiv-test binnen 1 week.