Wat zijn de onderdelen van de groepenkast?

Wat zijn de onderdelen van de groepenkast?

Onderdelen Groepenkast

  • Lege kasten.
  • Installatieautomaat.
  • Aardlekschakelaar.
  • Aardlekautomaat.
  • Rijgklemmen.
  • Schakelaars.
  • Magneetschakelaars en relais.
  • Schakelklokken.

Wat zijn de onderdelen van de groepenkast en wat doen deze onderdelen?

In de groepenkast (ook wel verdeelkast of verdeelinrichting genoemd) wordt elektriciteit beveiligd en verdeeld over installatieautomaten (groepen). Een woonhuis, bedrijfspand of ander gebouw heeft bijvoorbeeld een groepenkast nodig om elektrische apparaten te voorzien van stroom.

Wat doet een stoppenkast?

De stoppenkast is de voorloper van de groepenkast. Een stoppenkast bestaat voor het grootste gedeelte uit stoppen (zekeringen). Een groepenkast bestaat voornamelijk uit installatieautomaten. Als er dus een stroomstoring plaatsvindt, springt er in een stoppenkast een stop die vervolgens vervangen moet worden.

Hoe zit een groepenkast in elkaar?

De traditionele groepenkast is voorzien van stoppen (smeltzekeringen) en een aardlek schakelaar. Met de knoppen boven de zekeringen (stoppen) zijn de groepen afzonderlijk in- en uit te schakelen. De aardlek treed in werking bij storing, kortsluiting of overbelasting.

Wat moet er in de meterkast?

De inhoud van uw meterkast bestaat uit water-, gas- en elektriciteitsaansluitingen. Ook komt in de meterkast veelal de telefoonleiding binnen, evenals de glasvezelaansluiting, CAI (Centrale Antenne Inrichting) en eventuele stadverwarming.

Hoe werkt de meterkast?

Wat is het nut van een aardlekschakelaar?

Een aardlekschakelaar komt voor in bijna alle groepenkasten! De aardlekschakelaar zorgt ervoor dat de installaties die op dit component zijn aangesloten, spanningsloos gemaakt kunnen worden. Het spanningsloos maken van de installatie gebeurt wanneer de aardlekschakelaar opmerkt dat er lekstroom is.

Hoe leg je een nieuwe groep aan in?

Plaatsen extra groep/zekering in de groepenkast

  1. Schakel de stroom uit. Schakel de stroom uit met de hoofdschakelaar.
  2. Bevestig de bruine draad.
  3. Bevestig de blauwe draad.
  4. Sluit geelgroene aardedraad aan.
  5. Klik de zekering in de richel.
  6. Sluit de polen op de aardlekschakelaar.
  7. Verwijder afdekplaatje uit het frontje.
  8. stap 8.

Wat mag niet in de meterkast?

Voorkom brand in de meterkast door er zo min mogelijk spullen in op te bergen; vooral zo min mogelijk brandbare spullen. Bewaar voorwerpen niet in de buurt van de warme onderdelen in de kast. Vanwege de hogere temperatuur is het verstandig om te zorgen voor een goede ventilatie in de meterkast.

Hoe hoog moet een meterkast hangen?

Een nieuwe meterkast moet minimaal 240 centimeter hoog zijn. De minimale breedte voor de meterkast is 77 centimeter en de minimale diepte hiervan is 35 centimeter. Deze richtlijnen gelden zowel voor de laagbouwwoningen, als ook voor hoogbouw tot een maximum van 70 meter.

Wat zit er allemaal in de meterkast?

Hoe hoort een meterkast eruit te zien?

Wat zit er in uw meterkast? In elk huis is een meterkast of meterruimte te vinden. In het bouwbesluit 2012 staat hoe zo’n meterruimte eruit hoort te zien. De meterkast heeft vaste posities en vaste afmetingen van inkomende leidingen en kabels van nutsbedrijven.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven