Wat zijn de oorzaken van een shock?

Wat zijn de oorzaken van een shock?

Een shock is een situatie waarin je bloeddruk te laag is om je lichaam van bloed en zuurstof te voorzien. Er zijn verschillende vormen: hypovolemische shock, cardiogene shock, obstructieve shock en distributieve shock. Oorzaken kunnen bijvoorbeeld bloedverlies, hartfalen of problemen met de bloedvaten zijn.

Waarvan is shock een gevolg?

Een shock is een acute levensbedreigende toestand waarbij de effectieve perfusie in de haarvaatjes van de weefsels verstoord is. De doorbloeding en dus de zuurstofvoorziening van het hart, de hersenen en andere organen komen hierdoor in het gedrang wat snel resulteert in het afsterven van cellen.

Waarom is een shock levensbedreigend?

Shock is een levensbedreigende toestand door tekort aan rondpompend bloed. Het lichaam probeert de vitale organen zoveel mogelijk van bloed te voorzien door minder belangijke organen minder van bloed te voorzien.

Wat merkt een slachtoffer van een shock?

Symptomen van shock Bleke, koude, klamme/zweterige huid. Bij sommige vormen van distributieve shock wordt de huid hoogrood in plaats van bleek. Ingevallen gezicht, spitse neus. Misselijk/ziek gevoel, zieke indruk.

Hoe ontstaat een anafylactische shock?

Anafylaxie wordt veroorzaakt door een extreme reactie van het immuunsysteem op een lichaamsvreemde stof (allergeen), zoals insectengif, latex, voedsel en medicijnen. Soms is een combinatie van lichamelijke inspanning en bepaald voedsel de oorzaak van anafylaxie.

Hoeveel bloedverlies leidt tot shock?

Gemiddeld verliezen vrouwen tot 500 milliliter bloed. Overmatig bloedverlies betekent dat je meer dan een halve liter bloed verliest. Verlies je meer dan 1 liter, dan is er sprake van ernstige fluxus. Deze complicatie kan leiden tot bewusteloosheid en shock en kan daarom best gevaarlijk zijn.

Wat is een cardiogene shock?

Een cardiogene shock wordt veroorzaakt door een direct verminderde hartfunctie. Door een hartaandoening is het hart minder goed in staat het bloed rond te pompen en de circulatie op peil te houden. Het hart knijpt minder goed samen en heeft niet voldoende kracht.

Welke eerste hulp verleen je bij een shock?

Wat doe je bij shock?

  • Stop een mogelijk actieve bloeding door druk uit te oefenen op de wond.
  • Bel of laat 1-1-2 bellen (met vermelding van (vermoeden van) shock).
  • Laat het slachtoffer gaan liggen.
  • Voorkom afkoeling, gebruik bijvoorbeeld een (reddings- of isolatie)deken.
  • Laat het slachtoffer niet drinken, eten of roken.

Wat te doen bij cardiogene shock?

Het belangrijkste bij een cardiogene shock is het behandelen van de oorzaak (bijvoorbeeld met een dotterbehandeling of een hartoperatie) en het op peil brengen van de bloeddruk. Dit gebeurt met medicijnen, hulpmiddelen als een intra-aortale ballonpomp of een steunhart.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven